7. februar 2013.7. feb 2013.
ZDRAVLjE MLADIH

REAGOVATI PRAVOVREMENO

Broj dece i mladih sa deformitetima kičme u stalnom porastu
Pored viška kilograma, problem krive kičme i ravnih stopala je još jedan, koji odrastanje čini nelagodnim. U Srbiji, svega 15 odsto školske dece nema deformitet kičme.
Podaci Instituta za javno zdravlje ističu da 18.400 dece ima naznačenu ili izraženu kifozu ““ iskrivljenu kičmu u vidu kifle, a skoliozu ““ bočno iskrivljenje kičmenog stuba, ima oko 27.000 osnovaca u našoj zemlji. Lordozu - zakrivljenost kičme u vratnom ili slabinskom delu, ima oko 1.100 đaka.
Na teritoriji Šapca, preko 70 odsto dece ima deformitete kičme i stopala.
U razgovoru sa dr Mirjanom Jojić Radovanović, pojašnjavamo ovaj problem i načine koji mogu sprečiti njegovu pojavu.
- Termin deformiteti kičme obuhvata različita stanja u kojima je kičma abnormalne osovine ili krivine. Dužina kičmenog stuba je uslovljena njegovom visinom, a za statiku kičmenog stuba, pored pršljenova, međupršljenskih diskusa i fibroznih veza, odgovoran je i tonus leđne, grudne i trbušne muskulature. Sve je veći broj školske dece koja imaju loše držanje, krivu kičmu i ravna stopala, a sve je manji broj onih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću. Fizička neaktivnost je epidemija savremenog društva i faktor rizika koji ima za posledicu gojaznost, metaboličke poremećaje, kardiovaskularna oboljenja, poremećaj ponašanja, zavisnost od informacionih tehnologija. Sva ta neaktivnost daje za posledicu deformitete kičmenog stuba. Nestrukturalni deformiteti, koji nisu fiksirani, su najčešći u ranom školskom uzrastu. Oni se lakše koriguju, ali ako se ništa ne preduzme, kasnije se mogu razviti strukturalni deformiteti. U nestrukturalne deformitete spadaju loša držanja, deformiteti grudnog koša, stopala, kao i iks nogu, ističe dr Mirjana Jojić ““ Radovanović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa