7. februar 2013.7. feb 2013.
OPREZNO SA UGOVORIMA O DOŽIVOTNOM IZDRŽAVANjU

NAŠA POSLA

Ugovori o doživotnom izdržavanju najčešće za jednu stranu predstavljaju način da starost proživi mirno i sigurno, a za drugu da se materijalno obezbedi. Ovi ugovori, međutim spadaju u tzv. aleotarne ugovore, odnosno, ne zna se unapred kolika će biti davanja obe strane. Iz tog razloga u praksi dolazi do raskida ugovora i podnošenja tužbi, a svaki slučaj je priča za sebe
Šabački advokat Vladimir Terzić navodi da je u praksi imao slučajeve kada primaoci izdržavanja žive i dvadesetak godina po sklapanju ugovora, pa druga strana stan pošteno otplati, ali i da su po raskidima preračunavali broj šerpica pasulja, pa čak i vrednost kamena za kupus.
-Primalac izdržavanja prema davaocu ugovara neku imovinu, obično stan ili drugu nepokretnost. Zauzvrat prima izdržavanje koje, ako nije ugovoreno, obično je po zakonu propisano kao obaveza obezbeđenja stanovanja, hrane, odeće, nege. Nije uvek izraženo samo u novcu, ali jeste u naturalnim davanjima koja mogu biti prevedena u novac. Ako dođe do raskida ugovora u sudskom postupku se utvrđuje do tada dato izdržavanje i u novcu se izražava koliko dotadašnji primalac izdržavanja mora da vrati davaocu, objašnjava Terzić.
Forma ovog ugovora zahteva obaveznu overu pred sudijom. Primalac izdržavanja može ugovoriti samo ono što poseduje u trenutku overe, a ne i stvari koje će u budućnosti nabaviti. Imovina tek po njegovoj smrti prelazi na davaoca izdržavanja.
-U vanparničnom ostavinskom postupku imovina ugovorena na ovaj način ne ulazi u ostavinsku masu. Davalac izdržavanja ne mora biti neko od zakonskih naslednika, a oni mogu izjaviti da ne priznaju taj ugovor i sud ih upućuje na parnicu. Moraju u roku od 30 dana da pokrenu parnični postupak, navodi Terzić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa