7. februar 2013.7. feb 2013.
ŠABAČKI POLjOPRIVREDNICI U BUDIMPEŠTI

ZA KORAK BLIŽI EVROPI

Šabačka mlekara organizovala je prošle nedelje četvorodnevno nagradno putovanje u Mađarsku, za 20 rekordera u proizvodnji mleka
Poljoprivrednici Šapca posetili su internacionalni sajam poljoprivrednih mašina “AGRO + MASHEDžPO“ u Budimpešti. Ova manifestacija, čija je tradicija duža od tri decenije, jedna je od najvećih i najposećenijih u ovom delu Evrope. Sajam u Budimpešti četvrta je destinacija na koju šabačka mlekara vodi rekordere u proizvodnji kako bi se upoznali sa najsavremenijim dostignućima u oblasti poljoprivrede.
- Naša je praksa da svake godine nagradimo najvernije farmere i rekordere u proizvodnji mleka posetom jedne evropske zemlje. Sastavni deo putovanja je poseta sajmu poljoprivrede i farmama. Na tom putovanju naši proizvođači mogu da vide najnovija dostignuća u oblasti mehanizacije i nadam se da će im koristit jedno ovakavo druženje i saznanje ““ kaže Miroslav Petrović, direktor sirovinskog sektora Šabačke mlekare.
Sajam prilika za upoređivanje prakse
Poljoprivrednici su obišli sajamske hale u kojima su izložene najsavremenije mašine i mehanizacija za poljoprivredu. Traktori sa klimom i navigacijom više nisu luksuz za evrospke stočare ““ kažu ondašnji proizvođači dok su naši poljoprivrednici smatraju da je to za njih nedostižno .
- Videli smo dosta mehanizacije, ali za nas je to veoma skupo i mi to ne možemo da ispratimo. Recimo za najobičniji plug obrtač sa četiri reda za koji piše da je na akciji treba izdvojiti 20 hiljada evra. To je za nas misaona imenica ““ kaže Bogdan Đuričin, proizviđač mleka
Ministrastvo poljoprivrede Mađarske sa 40 odsto subvencioniše investicije u poljoprivredi, pa se stočari lakše odlučuju za gradnju novih hala i nabavku opreme, što je velika prednost u odnosu na Srbiju, smatraju naši poljoprivrednici.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa