14. januar 2010.14. jan 2010.
KOCELjEVA

MILION DINARA ZA STARE I BOLESNE

Uprkos opredeljenim sredstvima iz opštinskog budžeta pružanje usluga u okviru projekta Pomoć i nega u kući starim licima na području koceljevačke opštine ipak neće biti nastavljeno
Kako je objasnio načelnik odeljenja za javne službe Radovan Ranisavljević, Zakon o racionalizaciji u lokalnim samoupravama zabranio je prijem radnika u radni odnos na neodređeno, odnosno ograničio njihov broj na određeno vreme. Lokalna samouprava ima mogućnost, prema pomenutom zakonu, da na određeno vreme zaposli samo četiri radnika koji su neophodni u opštinskoj upravi.
Stoga je ovom regulativom, nakon skoro dve godine, bez pomoći i nege u kući ostalo preko 80 korisnika od kojih više od polovine živi u seoskim područjima.
Dve medicinske sestre, sedam geronto domaćica i dva radnika za fizičke poslove su se do kraja 2009. godine svakodnevno starali o starim i bolesnim licima iz tamnavskog kraja, pružali usluge zdravstvene zaštite i preventive, održavali ličnu i higijenu domaćinstava kao i servisne i druge tehničke usluge.
Pored toga korisnicima je mnogo više značila pažnja koja im je život, kako kažu, učinila boljim jer se nisu osećali zapostavljeno i izolovano.
Opština Koceljeva je planirala da se pomoć i nega u kući starim sugrađanima nastavi te je iz kase za ovaj vid pomoći izdvojeno preko milion dinara ali taj novac za sada neće biti iskorišćen.
Nadležni ipak veruju da će ove usluge ponovo zaživeti jer će koceljevačka opština aplicirati na konkursima ministarstava Republike Srbije za javne radove kao i druge sa projektom za nastavak pružanja ovog tipa usluga na teritoriji cele opštine.
Takođe je najavljeno da će u budućnosti pomoć i negu u kući starim licima realizovati Centar za socijalni rad. V.Bošković


Iz Filijale Fonda PIO u Šapcu
PomoĆ drugog lica

Jedan deo naših sugrađana koji su bolesni ili jako stari nisu u stanju samostalno da vode brigu o sebi. Takvi imaju pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (regulisano odredbom člana 244 Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju).
- Ovo pravo mogu ostvariti korisnici penzije (starosne, invalidske i porodične), ali i osiguranici (zaposleni, samostalnih delatnosti i poljoprivrednici) pod uslovom da su nepokretni, slepi, nesposobni da se samostalno kreću, ni u okviru stana, uz upotrebu odgovarajućih pomagala, da se sami svlače, oblače i održavaju osnovnu ličnu higijenu. Narano, nadležni organi veštačenjem donose ocenu o potrebi za tuđom negom i pomoći. Valja reći da pravo na novčanu naknadu nije uslovljeno godinama života, niti visinom penzije i drugih primanja, već isključivo zdravstvenim stanjem, kaže Ivanka Berić, direktor Filijale Fonda penzijsko invalidskog osiguranja u Šapcu.
Zahtevi za ostvarivanje ovog prava podnose se u filijale Fonda PIO zavisno od prebivališta osiguranika i korisnika penzije. Obrasci zahteva mogu se dobiti u filijalama, službama filijala ili na sajtu Fonda PIO. A uz zahtev potrebno je da korisnici penzije prilože orginalnu medicinsku dokumentaciju sa mišljenjem lekara specijaliste o potrebi nege i pomoći drugog lica, kao fotokopiju lične karte. Zaposleni osiguranici, pored pomenutih dokumenata, potrebno je da dostave i overenu fotokopiju radne knjižice, a osiguranici samostalnih delatnosti dokaz o obavljanju te delatnosti, dok poljoprivrednici moraju da dostave dokaz o obavljanju navedene delatnosti. Što se tiče korisnika inostranih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije pravo na novčanu naknadu i pomoć drugog lica mogu ostvariti pod uslovom da im je priznato pravo na deo penzije po domaćim propisima i da nadlžni organi veštačenja utvrde potrebu za tuđom negom i pomoći.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa