21. februar 2013.21. feb 2013.
VOĆARSTVO

PROIZVOĐAČI SE OKREĆU VOĆARSTVU

Mačvanski seljaci sve više se, pored tradicionalnog gajenja njiva kukuruzom i pšenicom, okreću voćarstvu. Domaćinstvo Milete Brajića iz Štitara sa 1,5ha planataže jabuka i šljiva , proizvelo je 2 tone jabuka. Suša je učinila svoje, jer im je prepolovila rod u odnosu na prethodnu.
-Šljivu ne prodajemo, rodilo je oko 2, 5 tone i to sam ispekao u rakiju. Malo je prodajem, najviše podelim prijateljima i poznanicima, a seoska kuća bez dobre rakije ne može. Prošle godine sve su prodali Rusima, koji su im plaćali odmah u gotovini. Ove godine, čekaju nakupce, koji im, kako kaže Mileta prepolove rod.
Brajići se spremaju da krenu u orezivanje voćnjaka. Taj posao ne mogu da obave sami, pa im u pomoć dolaze iskusni rezači iz Pocerine.
-Ovih dana nam dolaze rezači iz Rumske, koji znaju kako ih treba orezati. Veliki je to posao, ostaće kod nas nekoliko dana. Ove godine krećem sa zasadom trešanja. Posadiću 240 sadnica “regine“™“™i „bulata““ na 30 ari . Sadnice sam uzeo preko Direkcije za poljoprivredu, sa kojom imam dobru saradnju - kaže Mileta Brajić.
Jabuke spakovane u holandeze u posebnoj prostoriji u kojoj mora da se održava stalno niska tempertura, čekaju kupca. Nisu ni nalik jabukama koje se nalaze na pijacama i u prodavnicama, izgledaju kao da su juče odbrane sa grane.
Kad sve stave na papir i podvuku crtu, Brajići će ove godine zaraditi na voću oko 2.000 evra.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa