21. februar 2013.21. feb 2013.
U HAJATU PREDSTAVLjEN PROJEKAT IZGRADNjE JAVNE PARKING GARAŽE U ŠAPCU

PRVI PRIMER JAVNO PRIVATNOG PARTNERSTVA

U beogradskom hotelu Hajat, prošle srede je organizovana zvanična prezentacija Projekta izgradnje podzemne, javne parking garaže u centru Šapca koja bi trebalo da predstavlja jedan od prvih primera uspešno realizovanog javno-privatnog partnerstva u Srbiji po modelu koncesije. Skupu su prisustvovali predstavnici građevinskih firmi, konsultantskih kuća, ambasada SAD, Izraela i Danske, privrednih komora, preduzeća koja se bave delatnošću parkiranja i ostali zainteresovani za učešće u realizac&
Grad Šabac je na skupu u Hajatu, prošle srede, najavio raspisivanje javnog poziva za projektovanje, izgradnju, finansiranje, upravljanje i održavanje javne garaže, odnosno izbor kvalifikovanog privatnog partnera kojem će biti dodeljena koncesija za obavljanje komunalne ali i komercijalne delatnosti u trajanju do 30 godina. Za izgradnju garaže od maksimalnih 286 parking mesta Grad će obezbediti kapitalnu subvenciju do 1,2 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmotriće odobrenje kredita do 4 miliona evra.
Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević istakao je opredeljenost Grada za razvoj lokalne ekonomije i stvaranje boljih uslova za život i rad građana i privrede.
- Svesni smo da ključ razvoja leži upravo u saradnji sa privatnim sektorom i pronalaženju novih modela za finansiranje infrastrukturnih projekata i promociju investicija. Javno-privatna partnerstva predstavljaju jedan od načina da to ostvarimo, uz dodatne koristi od unapređenja kvaliteta javnih usluga. To su principi kojima smo se rukovodili u pokretanju inicijative za izgradnju javne parking garaže, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
O ekonomskim prilikama za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji govorio je Matteo Patrone, direktor EBRD za Srbiju. Dragan Ninković, saobraćajni inženjer i član gradskog stručnog tima, izneo je podatke koji ukazuju na neophodnost unapređenja parkiranja kao komunalne delatnosti, dok je Vera Mihaljević, predsednica Komisije za planove Grada Šapca, izložila urbanističko-arhitektonske aspekte izgradnje javne parking garaže.
Proceduru dodele koncesije obrazložila je Mirjana Mecić Marinković, rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Šapca.
- Cilj prezentacije bio je da potencijalne partnere i širu javnost upoznamo sa našim namerama. Veliki broj ljudi koji su pratili skup govori o dobrim šansama za pronalazak partnera, ali i o zainteresovanosti ostalih lokalnih samouprava u Srbiji koje žele da iskoriste naše iskustvo, istakla je Mirjana Mecić Marinković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa