28. februar 2013.28. feb 2013.
BROJ NARKOMANA U STAGNACIJI

DRŽAVA NE GUBI BITKU

Ankete sprovedene u školama na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga poslednjih nekoliko godina pokazuju blago smanjenje broja dece koja su probala drogu. Prevencija je jedini lek, a saradnja porodice najvažnija
Zoran Obrenović, rukovodilac grupe za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Šabac 18 godina se bavi tim poslom. Smatra da je najveći uspeh situaciju držati pod kontrolom.
-Ekspanzija je bila 90-ih godina, kada je iz godine u godinu sve više dece probalo drogu. Poslednjih godina nema novih „regrutovanih“. Projekat „Školski policajac“ je dao dosta dobre rezultate. Šabac nema kao Beograd dilera koji prodaju po školskim dvorištima. Nije bila ni jedna zaplena u školama tokom prošle godine. Prevencija je jedini lek protiv narkomanije. Policija ne leči narkomane, nego otkriva problem. Potrebna je saradnja Centra za socijalni rad, psihologa i pedagoga po školama, ističe Obrenović.
Najviše izvršilaca krivičnih dela iz ove oblasti starosne je dobi od 18 do 25 godina, zatim dolaze oni od 25 do 30. Prošle godine samo tri lica su bila u starosnoj grupi od 14 do 18 godina. Obrenović smatra da je to izuzetno pohvalno, ali i navodi da su oni već povratnici u vršenju ovih krivičnih dela.
-Saradnja sa roditeljima je dosta slaba. Prikrivaju ih. Ovo je Balkan, i bitno je samo da komšije ne saznaju da im je dete narkoman. Narkomanija je bolest svesti. Neophodna je saradnja i zavisnika i porodice. Mislim da sve polazi upravo iz kuće. Pet edukovanih predavača iz PU održalo je dosta predavanja po školama. Dolazila su i kod nas dece do petog razred i iz sedmog, u okviru građanskog vaspitanja. Tada je pravo vreme kada se može uticati na decu.
PU u Šapcu je među prvih pet u Srbiji po rezultatima, iako u grupi za suzbijanje narkomanije radi samo 6 ljudi. Obrenović smatra da treba preduzeti rigorozne mere protiv dilera drogom.
-Među podnetim krivičnim prijavama nema odbačenih, što znači da nismo grešili. Država ne gubi bitku, ali droga je bolest 21. veka i jedina industrijska grana koja ne beleži minus. Postoji jedan broj od 600 do 1000 narkomana koji su stalno registrovani i koji redovno traže pomoć. To je problem koji ne može ovde da se reši, nego država mora da deluje. Prošle godine nismo imali ni jedan smrtni slučaj izazvan overdozom, dok ih je u ranijim godinama bilo. Narkomanima ne ide na ruku ni materijalna situacija, pa kada nemaju novac za nešto drugo uzimaju tablete. Prodaja se uglavnom unapred ugovara telefonom.
Obrenović navodi da je ponosan ako je za 18 godina rada uspeo i jednog narkomana da vrati na pravi put, da nikada više ne proba drogu. Ne priznaje podelu na „lake“ i „teške“ droge.
-Nema lakih droga. Nepravilna upotreba antidepresiva stvara ovisnike. Nijedan narkoman nije krenuo odmah „na iglu“, svi su prvo počeli sa „travom“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa