14. januar 2010.14. jan 2010.
NOVE KNjIGE

DIV SRPSKOG ČOJSTVA

U izdanju Biblioteke “Krst i mač“, “Srpske knjige“ iz Rume, iz štampe je izašao roman “Knez Ivo od Semberije“, Nikole Devure, književnika iz Šapca
U šest poglavlja, prepoznatljivim stilom i jezikom, kojim dragocene istorijske činjenice, obično šture i manje poznate širem krugu čitalaca, pretvara u priču, Nikola Devura živopiše jednu od najvećih ličnosti u srpskoj istoriji - Ivu Kneževića. U Srba je oduvek bilo junaka, ali premalo i nedovoljno, još hrabrijih od njih - čojstvenika. Najbolji primer je knez Ivo od Semberije, legendarni otkupnik srpskog roblja u Bosni, pred kraj života naš sugrađanin, koji je u Šapcu i sahranjen na, sada nepostojećem, groblju kraj rečice Kamičak.
O liku plemenitog Srbina Nikola Devura govori kroz reči samog kneza Ive, i kazivanje vladike Maksima Savića i Vuka Karadžića.
Pesnici Todor Bjelikić i Pero Zubac o knjizi Nikole Devure, pored ostalog su zabeležili:
“O knezu Ivi od Semberije do sada se pisalo sporadično, uzgred, bez istraživačkog i beletrističkog napora. Sve je to realizovano kroz prigodne članke, amaterski, publicistički, nemarno. Nikola Devura je prvi napisao pravi istorijski roman o Ivanu Kneževiću, slavnom obor-knezu Semberije, krupnoj moralnoj figuri srpskog 19-og veka. Reč je o vrednom književnom delu, koje ovu istorijsku ličnost osvetljava sa svih strana, daje njen pravi profil, tako da su čitaoci u prilici da prvi put vide kneza Ivu u celosti kao čoveka, koji je obeležio svoje vreme mudrošću i dobrotom. To je bio čovek koji je uspeo da odgovori na izazove svoje epohe. Mnogi istoričari i ljudi od uma ubrajaju kneza Ivu među najznačajnije Srbe u 19-om veku i u celoj našoj istoriji. Njegov doprinos srpskom identitetu je nemerljiv.
Roman je pisan u prvom licu, u JA- formi. Tako je glavni junak osvetljen iznutra. Nije to priča samo o njemu, već i o njegovim precima, o lozi Kneževića, koja vuče korene još iz vremena Kulin bana. To je bila plemićka porodica, koja se islamizirala. Podatke o tome autor romana je potražio u istorijskim arhivima, u korespodenciji mnogih velikana, pa i običnih ljudi, sveštenika, trgovaca, učitelja, vojvoda iz pretprošlog veka. Sve je to autor profilisao svojom akribijom, opservacijom iskusnog pisca, tako da smo dobili roman značajnog dometa. Delo je pisano narodnom frazom, oplemenjeno novim rečeničnim spregovima i leskemama. Stil je sveden, ogoljen do kraja, bez metafora. Roman, u tom smislu, mnogo podseća na Andrićevu “Prokletu avliju“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa