28. februar 2013.28. feb 2013.
ŠABAČKO POZORIŠTE

POIGRAVANjE UMOM

U režiji Nebojše Bradića, a po drami Džona Hodža „Saradnici“, prošlog četvrtka, 21. februara, premijerno izvedena predstava „Mladi Staljin“
Moskva 1938. Vreme procesa, masovnih egzekucija, velikog teorora. Dramski pisac Mihail Bulgakov, kao i većina umetnika, našao se na udaru diktatorskog režima koji sputava svu kretivnost najmoćnijim oružjem ““ zabranom izvođenja dela. Javna suđenja, strah i paranoja pozadina su svakodnevnog života. Zabrinutost i pored umetničkog i komercijalnog uspeha „Bele garde“ ne napušta pisca. Gorak ukus posle zabranjivanja ostalih drama, a naročito „Molijera“ kome je trebalo tri godine da stigne do scene, ostaje. Jedina misao ostaviti pozorište. Ali, iznenadni poziv iz MAHT promeniće sve.
Da li je izlaz drama o Staljinu koja će pomiriti umetnički i propagandni zadatak? Kratkotrajna slamka spasa sa nevoljnim jednostranim kompromisom odvešće pisca do krajnje granice izdržljivosti. Zamenjenih uloga tokom dva čina diktator poigrava se piščevim umom što je i bio prvenstveni cilj i izazov. Kockanje životima, besmislenost odluka vlasti, kobni potpisi i ulepšavanje ličnosti i dela onoga ko je sprovodi kulminiraju u sveopštu propast i činjenicu da cilj ne opravdava sredstvo.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa