28. februar 2013.28. feb 2013.
PRIZNANjE DONATORU MANASTIRA RADOVAŠNICA

DOBRODUŠNA SESTRA MILICA

Uz to što je donator obnove crkve, Milica Abt, Srpkinja koja je radni vek provela u Švajcarskoj, dobila posebno priznanje ugledne firme za savremeno graditeljstvo. Na dan svetog arhanđela Gav rila, 26. jula ove godine, osveštaće se crkva koja je decenijama čekala novi život
Milica Abt, Srpkinja rodom iz Semberije, radni vek je provela u Švajcarskoj, i posle suprugove smrti po svojoj ranije zamišljenoj životnoj putanji, posvetila se manastirskom životu. U Radovašnicu je dolazila i pre, svideo joj se taj kraj iako se ovde skromno živelo, baš po monaškim principima. Tada se i opredelila da svoju ušteđevinu opredeli za obnuvu crkve koju je nemačka kaznena ekspedicija porušila još 1941. godine i do ovih godina stajala kao spomen prošlih vremena.
Crkva posvećena arhanđelu Gavrilu datira, po legendi, iz doba Nemanjića, kada je i građena u raškom stilu od lomljenog kamena, pokrivena šindrom, i u svim ratovima i bunama doživljavala oštećenja ili pustošenja da bi decenije provela u kao ruševina čekajući obnovu. Ovaj spomenih duhovnosti i kulture tek 2011. godine doživljava novu mladost.
-U proleće 2011. godine, 1. aprila počela je gradnja crkve a projekat je rađen godinu ranije- počinje priču o svom boravku i angažovanju na obnovi svetinje Milica Abt, energična žena koja je najzaslužnija za spajanje prošlosti i sadašnjosti u ovim pocerskim padinama. I hvala Bogu, kaže, evo crkva je završena, sada se rade ikonostas, podni mozaik i još neki unutrašnji radovi koji će joj dati pun sjaj i lepotu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa