28. februar 2013.28. feb 2013.
FELjTON: ZAVIČAJNE SKICE (1)

PROTOKOL ŠABAČKOG MAGISTRATA

Knjiga građe za srpsku istoriju, pisani spomenik iz vremena Prvog srpskog ustanka
Jedan od najznačajnijih pisanih dokumenata ““ spomenika iz doba Karađorđa, sadrži prva knjiga ,,Glasnika“ Srpskog učenog društva. Protokol šabačkog magistrata od 1808. do 1812. godine je jedini, ove vrste, pisani spomenik iz vremena Prvog srpskog ustanka. Predstavlja skup tadašnjih zakona i oblika državnog uređenja na 222 strane. Sakupljeni su mnogi zanimljivi podaci o životu naroda, pravnom uređenju, običajima.
Neprikladnost zakona
Nikola Krstić u predgovoru, ističe značaj Protokola u proučavanju domaće istorije, jer se u njemu mogu pronaći podaci nedostupni na drugim mestima. Iznoseći lični stav o tadašnjim zakonskim odredbama, Krstić zapisuje: ,,Još ću da napomenem, da nam ovaj protokol na mnogim mestima daje jasne dokaze za to, da je grešeno, i to da je jako grešeno, što se kod nas usvojiše zakoni sa strane bez ikakva obziranja na narodne pojme, običaje i potrebe. Zakoni sa strane bez dovoljno razloga usvojeni učiniše, da smo u mnogim slučajevima pored zakona bez zakona; jer ljudi, pa često i same vlasti ne razumeju zakona, što su sa strane i bez dovoljno razloga uzeti. Otud izlazi, da se zbivaju protivzakonosti i onde i onda, gde i kad niko nije rad da učini što protivu zakona; jer po zakonima se onda samo može raditi, kad zakone dobro razumeju oni, koji ih vrše.
Nije mesto ovde, da o ovome više govorim. Toliko ću samo napomenuti, da ćemo i od sad teško doći do boljih za nas i naš narod zakona, ako se ne pođe u pisanju zakona drugim putem. Do sad je grešeno, što se pri pisanju zakona nije imao na umu faktički narodni život; što se pri pisanju zakona nije dosta pazilo na narodne pojme i na narodne običaje; i što su na zakonima radili ljudi, koji ili nisu poznavali narod, njegov život, i njegove potrebe, ili koji nisu imali uverenja, da im se valja obzirati pri pisanju zakona na gornje činjenice. Istina, ima zakona, koji se mogu uzeti sa strane, jer ne utiču u narodni život, niti su s njim vezani. Ali ima i takvih zakona, koji s narodnim životom stoje u tesnoj svezi; pa koji kad su neudesno napisani, i kad se neudesno vrše, proizvode u narodu nepovoljne posledice“.
U uvodnoj reči Protokola, Krstić približava javnosti i detaljnije informacije o nastanku i tehničkim elementima knjige. Govori o pisanim dokumentima, njihovom sakupljanju, pravopisnim komponentama, lingvističkom toku i slovnoj doslednosti ,,oriđinalu“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa