28. februar 2013.28. feb 2013.
PIRINEJI

HEMINGVEJ U PAMPLONI

Slavni Ernest Hemingvej, prvi put je boravio u Pamploni 1923 godine. Tom prilikom je prisustvovao i ovoj jedinstvenoj koridi ““ Žitelji grada smatraju da je Hemingvej zaslužan što je posle toga Pamplona postavljena na sve turističke mape sveta.
Čuveni američki pisac je u ovom gradu bio čak devet puta; jedan od svojih romana pod imenom „FIESTA“. posvetio je festivalu u Pamploni. Odsedao je na centralnom trgu u hotelu „La perla“ ““ i boravio uvek u istoj sobi u kojoj je do danas ostalo sve autentično. Ukoliko neko poželi da prenoći u Hemingvejevoj sobi spreman je da plati 1700 Evra. Zainteresovanih uvek ima posebno među slavnim i bogatim.
U neposrednoj blizini hotela „La perla“ nalazi se restoran „Irunja“ za koji je vezana neobična priča.
Izgrađen je u 19-om veku i po nalogu projektanta unutrašnjost restorana je bila obložena ogledalima ““ svi zidovi pa čak i tavanica. Kada je 1885. godine u Pamplonu uvedena struja gradske vlasti su rešile da povodom tog događaja naprave velelepni prijem u „Irunji“. Kada su sve zvanice došle i smestile se dan je bio na iskraju i domaćini su uključili prekidač. Međutim, pojavu svetlosti predhodio je snažan prasak od kojeg su se gosti uplašili i ““ počeli da beže. Pri tom uzbudljivo-dramatičnom događaju i opštem metežu bilo je i ““ povređenih.
Stara Pamplona je bila opasana zidinama; njih je sagradio rimski vojskovođa Karlo Veliki pri tome je donet i zakon da je zbog sigurnosti zabranjeno živeti izvan zidina - zato su u staroj četvrti - u uzanim uličicama- gradili uzane ali visoke zgrade! Jedna takva ima crepom pokriveni „mostić“ koji povezuje kuće sa dve suprotne strane. Postoje dve priče u vezi „visećeg hodnika“ ; prva kaže da se nekada tu nalazio ženski manastir, a monahinje nisu smele izlaziti na ulicu pa su koristile tajni prelaz. Po drugoj priči je u pitanju bogataš koji je želeo da neopaženo prelazi na drugu stranu ““ kod svoje dragane.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa