28. februar 2013.28. feb 2013.
IZMEĐU REDOVA

U MLEKU JE ISTINA

Uhapsili pojedince koji su prisvojili oko tri stotine hektara zemljišta, baš u ovoj našoj zemljici. Oni, doduše, idu onim rezonom, ako je zemlja naša, onda je i njihova. Ori Đoko al“™ nemoj duboko.
Nego šta li je sa onim trudbenicima koji su zaposeli jedva nekoliko hiljada, odnosno, nekoliko hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Pa naravno, oni ne spadaju u one koji zaoravaju tuđe njive, već u radne i vredne domaćine, državne. Da kojim slučajem nemaju zvanja koja imaju, i to visoka, i oni bi se zvali zemljoradnici. Ovako samo poseduju zemlju. Srbiju.
U doba one velike zemlje, Juge, najveći seoski domaćin imao je najviše deset hektara zemljišta. Sada kad je zemlja mnogo mala, najveći domaćini, ali ne seoski već gradski, poseduju desetine hiljada hektara njiva. Koja li je sad pa to matematika, bem li ga.
I mleko nam se nešto uznemirilo. Ili je možda i kravama svega dosta pa počele i one da se drogiraju. A i kad su onomad uvozili one bikove iz belog sveta niti su pitali od kak“™e su familije, ni ko su im preci, jok. I ko nam je sad kriv. Krave naravno ne priznaju grešku, zaljubile se, po običaju, u te strane sivonje.
Nama svake zime dođe neki andrak. Te sviljski grip, ajd“™ svinja je svinja od nje ništa bolje i ne može da se očekue, pa ptičji grip, ajd“™i ptice su vetropiri, al“™šta je sad sa ribama i one pobudalile. A možda je sve to zbog Evrope, neće ni životinje tamo.
U čitavoj ovoj mlečnoj zavrzlami nameće se jedno pitanje, zašto baš u Holandiji da se radi ta stručna analiza. Pa zar da nam, onaj tribunal sudi i za mleko.
Inače bolja reklama za pivo na početku sezone nije mogla biti od ove ujdurme sa mlekom. Iako je u mleku istina, kanda ćemo više piti pivo.
A mi, tek sad smo ukapirali da nam se krave loše hrane. Valjalo bi nekako ispitati i ono što jedu ljudi.
Naši mili em dragi političari kao da su jedva dočekali ovu ujdurmu sa mlekom pa preko vimena, d“™izvine krava, produbljuju svoje male stranačke ratove. Sad kao postoji demokratsko ili narodnjačko mleko, socijalistički jogurt ili liberalni sir. Ustvari oni, ti političari, su se gložili još dok su sisali na cuclu, pa im prešlo u naviku.
A lepo smo im govorili, kad su ono prošlog proleća u izbornoj kampanji obletali štale, da ne diraju krave tamo gde ne treba. E sad...
Ali nije izgleda mnogo bolje ni u toj Jevropi. Španci, Grci, Bugari, Slovenci i još neki, žestoko se bune protiv svojih vlasti koje se zalažu za otpuštanje radnika. Pa ni onim u Belgiji ne cvetaju ruže, i u Briselu bile demonstracije izazvane vladinim ekonomskim merama. Znači li sve to da kod nas još nije počelo ni pravo otpuštanje radnika, a niti su počele da se primenjuju neke vladine mere. Mi i dalje ćutimo. Postojano, ko što kaže bivša himna.
I kad smo kod tih što nemaju posla, bivši srpski premijer gosin Cvetković, neki dan izjavio kako živi od ženine plate. Čast ženi, al“™ mnogo nas je tim rečima ražalostio, samo dal“™ se on seća onih koji su u vreme njegove vladavine ostali bez posla, dal“™ njima slučajno žene rade.
Doduše mi smo baš čudan narod. Eto oni u Turiji našli sad u svetskoj ekonomskoj krizi da ovde u Srbiji prave najveću kobasicu na svetu. Skrljali u nju silnu mesinu i još koješta pa je rastegli može stići do Evrope. I kako sad neko od tih tamo belosvetskih da nam da kakve pare kad mi i kobasicom premašujemo Ginisa.
Kažu da će mnogi Srbi opet letovati u Grčkoj. A to baš i nije sada pristojno. Oni ljudi štrajkuju, neprekidno se bore za svoja prava, a mi da se tu kraj njih izležavamo goli. Pa nije lepo.
I još nešto, na televiziji prikazuju seriju „Idiot“. Na koga li su mislili!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa