28. februar 2013.28. feb 2013.
OČUVAJMO ZDRAVLjE

PRIORITETIMA I PODRŠKOM DO STABILNOSTI

O savremenim tokovima života i načinima na koje se reflektuju na psiho- fizičko zdravlje, razgovaramo sa psihologom Biljanom Ercegovčević
Današnji način života, sa jedne strane, insistira na privatnosti i samostalnosti, dok je, iz drugog ugla, imamo sve manje. Koliko nas takva stremljenja, suštinski, međusobno otuđuju?
-Mislim da takav način života podstiče sindrom ,,velikog brata“. Sve više smo ogoljeni kao ličnost i u tom smislu se gubi privatnost koja u određenim situacijama, svakako, postoji. Samostalnost u smislu porodičnih uticaja na dete, u izvesnoj meri, jeste dobra. Tokom procesa vaspitanja, veoma je važno edukovati roditelje. Vaspitanje podrazumeva nove pravce i neka stara pravila više nisu zastupljena tokom ovog procesa. Vremena su drugačija, ali i deca i zato im treba prići na jedan sasvim nov način. Važnu ulogu igraju porodica i škola, a vremena su vrlo promenljiva, pa ljudi pogrešno postavljaju prioritete i umesto druženja, uspostavljaju stalne kontakte preko društvenih mreža.
Zahtevi poslovnog karaktera danas su, znatno, složeniji nego ranije. Kako pronaći balans a ne oštetiti svoje psiho-fizičko zdravlje?
-Tačno je da su zahtevi poslovnog karaktera složeniji, ali ono što je evidentno jeste da su oni vrlo promenljivi. Ne postoje jasni zahtevi koji će važiti jedan duži period. Neizvesnost je sveprisutna. Čovek često raspolaže onim što je naučio, misleći da mu nova znanja nisu potrebna, pa se teško prilagođava postojećoj turbulenciji. Sve to proizvodi stres, koji je bitan faktor za nastanak mnogih teških bolesti. Mi ne možemo da menjamo vremena, ali možemo promeniti ugao gledanja. Bitno je da prihvatimo realnost sadašnjosti, ali veoma je važno da sagledamo kakve kompetencije trenutno imamo i kako ih možemo usavršiti. Potrebno je da na to, umesto kao na teškoću, gledamo u smislu izazova. Moramo postaviti pozitivan ugao gledanja i odrediti prioritete poslovnog karaktera. Naš život nije samo posao i mi ne možemo kroz poslovne zadatke kompenzovati svoj lični život. Pre svega preporučujem čvršće veze sa porodicom, prijateljima, druženje, zdrave stilove života. Dobro je da se svako veče, pred spavanje, preispitamo šta smo to uradili lepo za sebe i druge. Ne moraju to biti velike stvari, dovoljne su sitne pažnje.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa