28. februar 2013.28. feb 2013.
DR MARKO TODOROVIĆ

TOKSIČNOST I PROCENA ZDRAVSTVENOG KONTAMINANATA U HRANI

Veliki broj supstanci, od kojih su mnoge toksične, nalaze se u životnoj sredini i neke od njih nalaze svoj put do čoveka. Još davno Paracelzis je iskazao princip da “samo količina čini neku supstancu toksičnom“. To znači da svaka supstanca ima prag toksičnosti. Kiseonik je, naprimer, neophodan za život i u vazduhu je zastupljen sa 21%, međutim, kada se njegova količina utostruči on postaje toksičan pa i smrtonosan. Selen spada u grupu mikroelemenata, jer je neophodan za žive organizme i preporučeni dnevni unos iznosi 0,05-0,2 mg, dok se unos selena od preko 0,6 mg, smatra opasnim po ljudsko zdravlje, a količina od preko 1 mg uzrokuje simptome trovanja. Isti ovaj princip se može primeniti i za najveći broj supstanci prisutnih u životnom okruženju.
Mnogi naučnici smatraju neostvarljivim koncept “nultog rizika“ od delovanja kontaminanata i aditiva. Veliki broj internacionalnih komiteta i tela koja se bave ovom problematikom prihvatio je model tzv. “osiguranja bezbednosti“ (= satety assurance) za većinu kontaminakata i aditiva, izuzimajući genotoksične i kancerogene supstance. Prema ovom principu toksičnost je osobina vezana za koncentraciju i ukoliko je prag toksičnosti nije prekoračen nikakvi toksični efekti se neće ispoljiti.
Da bi se pravilno procenio rizik koji pojedini ksenobiotici ili aditivi predstavljaju za čoveka potrebno je izvršiti toksikološka ispitivanja svake takve pojedinačne supstance prisutne u životnoj sredini. Na osnovu rezultata toksikoloških ispitivanja na eksperimentalnim životinjama definiše se maksimalno netoksična doza (MNTD). Na osnovu rezultata MNTD vrednosti izračunava se prihvatljiv dnevni unos (PDU) ili tolerišući dnevni unos (TDU) za čoveka. Na osnovu formirane PDU vrednosti za neku supstancu izračunava se maksimalna dozvoljena koncentracija (MDK vrednost) za pojedine namirnice, vodu za piće, vazduh ili zemljište.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa