28. februar 2013.28. feb 2013.
AKTIVNOSTI INSPEKCIJE RADA

ZAPOSLENI STRAHUJU I ĆUTE

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni nesavesnim poslodavcima blizu četiri miliona dinara. Veliki problem u postupanju nadležnih činjenica da im se zaposleni uglavnom obraćaju kad ostanu bez posla, odnosno taj status izgube
U 2012. godini naše odeljenje inspekcije rada izvršilo je ukupno 2.930 inspekcijskih nadzora. Tim povodom doneto je 595 rešenja za uklanjanje 1.514 nedostataka, dok je Prekršajnom sudu podneto 174 zahteva za pokretanje postupka. Izrečena je 81 novčana kazna u ukupnom iznosu od 3.952.700 dinara - naveo je načelnik odeljenja inspekcije rada za Mačvanski upravni okrug Danilo Nedeljković.
Najčešće nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa odnose se na njihovo normativno uređenje i sadržaj ugovora o radu, potom neredovnost u isplati zarada, naknada i drugih primanja, rad na crno. Nevolju u delovanju inspekcije predstavlja činjenica da radnici iz bojazni od otkaza pomoć traže suviše kasno, odnosno, tek kada se taj strah obistini. Međutim efekti rada nadležnih ipak postoje, jer se po izlasku na teren nelegalan rad automatski pretvara u radni odnos.
-U firmama gde je kapital većim delom u rukama privatnika uglavnom nema organizovanog sindikata i shodno tome potpisanih kolektivnih ugovora. Ovaj dokument ne postoji ni kod velikog broja malih i srednjih preduzeća koji imaju tek nekolicinu zaposlenih. Kada je reč o ugovorima o radu, njima uglavnom ništa nije regulisano i najčešće se radi o formularima iz knjižare koje zaposleni čak i ne poseduju. Što se tiče samog zasnivanja radnog odnosa poslodavci se uglavnom odlučuju da radnike angažuju na određeno vreme i upošljavaju lica van radnog odnosa. Prisutan je rad na crno. On je evidentiran u slučaju 144 osobe, upošljene pretežno u proizvodnim delatnostima, ugostiteljstvu, građevinarstvu i trgovini. Poslodavci se na ovaj korak odlučuju pre svega zbog male verovatnoće da će biti otkriveni. U ovom slučaju problemi obavljanja delimičnih inspekcijskih nadzora su brojni. Naime, gotovo smo nemoćni kada zatečeno lice u procesu rada ne želi da razgovara, odbija da se legitimiše ili daje lažne podatke, ode pre dolaska policije. Potom, imali smo primera rada u zaključanoj prostoriji ili dvorištu koje „obezbeđuje“ pas. Međutim rezultati našeg prisustva u ovakvim situacijama postoje jer zatečena lica se odmah zaposle, odnosno budu prijavljena na obavezno zakonsko osiguranje - navodi Nedeljković neke od najčešćih nepravilnosti i upozorava na činjenicu da većina radnika prilikom zasnivanja radnog odnosa od poslodavca dobije da potpiše veliki broj formulara i obrazaca, pa se tako provuku i sporazumni prekid radnog odnosa, određena upozorenja i saglasnosti. Dokumenta čijeg značenja zaposleni postanu svesni da su potpisali tek kad nestene problem.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa