7. mart 2013.7. mar 2013.
ŠABAČKO POZORIŠTE

PUTEVIMA MAŠTE OKO SVETA

Knjiga Mile Starčević „Na leđima slona“ predstavljena u utorka, 5. marta. O delu za decu i odrasle, bogato opremljenom ilustracijama šabačke slikarke Đovane Gajić, govorili su prof. Tanja Popović, recezent, prim. dr Predrag Tojić i autorka
Na put oko sveta, ali rečju i slikom, povela je Šapčane, kako najmlađe tako i najstarije, neumorni putopisac Mila Starčević. U svojoj sedamnaestoj knjizi, a trećoj za decu, zabeležila je bajke i legende pune mitova i istorije sa svih kontinenata kojima je prokrstarila uzduž i popreko.
-Sa kontinenta na kontinent, iz države u državu, iz grada u grad, iz pustinje u prašumu, iz drevnog hrama na obalu okeana ona nas vodi tako lagano, mirno kroz priče pune mitova, istorije, tužnih i smešnih sudbina, običaja, egzotike, avanture. Mila nas uči jezikom humanosti, radoznalosti i podseća da ljudi žive, bore se, vole i stvaraju svuda na ovoj našoj planeti. Pročitajte knjigu i za trenutak budite i vi svetski putnici, pustolovi koji ne znaju za granice, podele, različitosti. Naučite Milin jezik ljubavi prema svakom kutku i čoveku na ovom svetu ““ rekla je Tanja Popović, profesor razredne nastave u OŠ „Janko Veselinović“.
Kratka prozna forma putopisa obojenog maštom ukorenjenom u tradiciji svih naroda donosi nam poruku koju je prim. dr Predrag Tojić odgonetnuo i podelio sa prisutnima.
-Prva poruka je za sve, a to je da se čovek mora radovati simfoniji življenja sa prirodom. Poruka roditeljima da oblagorode decu ljubavlju prema prirodi, da je čuvaju uz sebe, da poštuju zakone prirode i da to prenose dalje. I poruka svima nama da se moramo obračunati sa tiranima u sebi zato što čovek, pogotovo čovek u Evropi, pa i kod nas, maltene je kao pušten sa lanca. Prirodom se služi da je obeščašćuje, zagađuje, truje, a sve to radi radi nekih kratkoročnih, hedonističkih, niskih interesa. Svi odrasli i deca moraju prirodu više poštovati nego što to činimo sada ““ naglasio je prim. dr Predrag Tojić.
Za decu, o deci, sa decom Mila se družila po treći put. A njih devetoro ovoga puta pošli su dobro utabanim stazama šabačkog putopisca i svojim rečima, simpatično i nadahnuto, prepričali teta Miline priče.
-Ovo je prvi putopis za decu koji postoji u našoj Srbiji. Prvi putopis sa kojim se ja ponosim jer sam ga napisala baš iz srca i duše. Ovo su prvi istinski događaji koje je neko video i rukom napisao. Ono što bih htela da naglasim , a to je da je za mene izuzetno zadovoljstvo da radim za decu i da radim sa decom. To su dve tako lepe radosti koje me oplemenjuju pa tako dobijem elan i snagu za neke nove knjige ““ rekla je autorka.
I kao što piše u uputstvu za upotrebu ove knjige: „Da bi vam snovi bili lepi, uzbudljivi, neobični, poučni, pre spavanja obavezno uzeti ovu knjigu. Pročitati najmanje tri, najviše pet priča, a onda zatvoriti oči i slušati tišinu“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa