7. mart 2013.7. mar 2013.
NIŽE CENE NAFTNIH DERIVATA MOGUĆE SAMO AKO DRŽAVA SMANjI NAMETE

OBRAČUN CENA GORIVA JE LOŠ

Nedavna izjava ministarke energetike Zorane Mihajlović da su cene goriva nerealne izazvala je nedoumice oko toga da li će one u narednom periodu rasti ili padati.
Potrošači u Srbiji gorivo plaćaju nesrazmerno mnogo u odnosu na kvalitet naftnih derivata, smatra Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica. Konstantno produženje važenja Vladine uredbe o korišćenju pojedinih vrsta goriva dovodi do toga da se nekvalitetni derivati i dalje prodaju.
- U Srbiji postoji evro standard kvaliteta goriva sa jedne strane, i goriva koja to nisu sa druge strane. Goriva koja ne ispunjavaju uslove evro standarda su bezolovni benzin i dizel D-2, koji se jedino u Srbiji poroizvodi, i to punih 37 godina. I u tom domenu je NIS apsolutni monopolista jer je do kraja juna produžen Pravilnik o važenju proizvodnje i prodaje neekoloških goriva koja uništavaju životnu sredinu. To su apsolutno nekvalitetna goriva koja izazivaju garež i čađ u motorima, objašnjava Rakić.
Cena sirove nafte 2007. godine po barelu 2007. godine iznosila je 147 dolara maloprodajna cena dizel goriva u Srbiji bila je 122 dinara. Na svetskom tržištu barel nafte danas košta 55 dolara manje nego pre šest godina, dok je cena na srpskim pumpama za 30 dinara viša. Takvu logiku, ili njeno odsustvo, naš sagovornik objašnjava isključivo velikim državnim dažbinama. Na proizvođačku cenu od 70 dinara država nameće obaveze u iznosu od 64 dinara, kaže Rakić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa