14. januar 2010.14. jan 2010.
BOGATIĆ

ČAMCIMA DO KUĆA

Drina poplavila oranice duž obale u adama Badovinaca, Crnobarskog Salaša i Crne Bare. I Sava prepuna. Voda iz Dumače i Dobrave stigla do seoskih kuća. Korenov sistem pšenice ne može da izdrži duže od pet dana pod vodom. Zapušena kanalska mreža otežava odvodnjavanje. Visoka podzemna voda. Lovci Crne Bare spasli preko 100 zečeva
Kiša i otapanje snega u šabačkom kraju izazvali su povećanje vodostaja svih reka i poplave u nižim predelima atara i sela. Najugroženije su oranice i sela duž obale Drine. Vodostaj ove plahovite reke se za nekoliko dana višestruko povećao. Voda se izlila prvo u tz. nebranjenom području.
- U nebranjenom delu badovinačkog atara, podivljala Drina je proteklih dana odnela oko 100 hektara oranica. Najviše u Kurtovića adi i ataru koji seljaci zovu Dubović. U Crnobarskom Salašu, atar Podine voda je poplavila pet hektara oranica i desetogodišnju topolovu šumu. U atarima Crne Bare, na nebranjenom području pod vodom je 2.200 hektara, kaže načelnik odeljenja civilne zaštite u opštini Bogatić Miroljub Stanić.
Bujica je ugrozila ili odnela 400 hektara zasejanih oranica u crnobarskim atarima : Jovača, Gorića Livade, Banov Brod, Drenova Greda, Lug i Ribnjača. Lovci iz ovog sela spasli su sa ugroženog područja preko 100 zečeva i pet lisica. Načelnik Stanić koji je sa ekipom razgledao poplavljeno područje ističe da su Drina i Sava u stalnom porastu, a kod Parašnice, drinska voda je stigla sve do nasipa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa