14. mart 2013.14. mar 2013.
ŠEST DECENIJA OD SMRTI DR ANDRE JOVANOVIĆA

ŠABAČKI DOBROTVOR

Ugledni lekar, svojim sugrađanima poklonio školu koja od 2003. godine nosi njegovo ime
Dr Jovanović, rođen je u imućnoj porodici u Šapcu 1875. godine. Po završetku osnovne škole upisuje Šabačku gimnaziju, koju završava 1894. godine. Nakon položene mature upisuje Medicinski fakultet i 1905. godine, postaje lekar Opštinske ambulante u rodnom gradu. Istovremeno je i honorarni lekar Više ženske škole u Šapcu. U tom periodu, bavi se određenim istraživanjima, na osnovu čijih rezultata zahteva intenziviranje časova gimnastike u cilju poboljšanja zdravstvene slike mladih.
Kao svršeni lekar, sećajući se gimnazijskih dana, zapisuje: ,,Gimnastiku su radili samo muški đaci a ženske, ženski rad. Gimnastiku je predavao jedan aktivni poručnik ili kapetan iz okružne komande, i sastojala se leti u vojnim telesnim vežbama i egzerciranju, a zimi iz teorije. Đaci su morali sve tačke i paragrafe učiti napamet, tako da je teorija iz gimnastike teže padala nego glavni predmet.
Tada nije bilo školskih lekara, niti se predavala higijena. Zube je vadio berberin, a o lečenju i negi starali su se roditelji.“
Među Šapčanima, veoma cenjen, važio je za dobrog dijagnostičara i lekara. U periodu između dva svetska rata, isključivo je radio u privatnoj lekarskoj praksi.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa