14. mart 2013.14. mar 2013.
U GALERIJI KCŠ OTVORENA IZLOŽBA DUŠANA ĐOKIĆA

MOĆ SREDIŠTA

Stari kineski slikari smatrali su da je suština slikarstva u usaglašavanju životne energije umetnika i sveta koji ga okružuje. U gotovo pedesetogodišnjem slikarskom traganju Beograđanin Dušan Đokić iz središta svoje duše sigurnim potezima četke, ruke, krpe stvarao je kako velika tako i minijaturna umetnička dela. Pastel, akvarel, tempera, akrilik, uljane boje na papiru, kartonu, lesonitu, platnu dramatičnim smenama tamno-svetlih delova isticali su horizontalu, kvadrat i vertikalu. Izuzetni slikar, istoričar umetnosti, likovni kritičar smirenim potezima posmatraču nudi duboku umetničku poruku.
-Ova izložba pokazuje Dušanovo stvaralaštvo poslednje tri, četiri godine. Moć središta, jedan trenutak likovnog apstraktnog nadahnuća kojim ulazi u središte znanja i umetničke inspiracije koja ga prikazuje kao sjajnog koloristu i umetnika poznatog u srpskim likovnim krugovima dugi niz godina ““ rekla je Sonja Petrović, istoričar umetnosti, na otvaranju izložbe u ponedeljak, 11. marta.
Rođen, kako sam kaže, u umetničkom ateljeu, stasavao je pod uticajem Alekse Josića, arhitekte i slikara, teče Mihajla Đurića, šabačkog filozofa i slikara, ali i mnogih drugih „gromada umetnosti“ toga vremena. U životu vodio se devizom iz jedne nemačke knjige koja prikazuje čuvenog renesansnog umetnika Alberta Direra. Pokrivajući jedno oko gleda netremice u posmatrača i nagoveštavajući novu nauku u umetnosti, tzv. perspektivu, poručuje: „Ne plaši se umetnosti“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa