14. januar 2010.14. jan 2010.
NEKOLIKO HILjADA HEKTARA POD VODOM

VODA OZBILjNO ZAPRETILA

Iz Hidrometeorološkog zavoda najavljuju da nivo Save, narednih dana, ne bi trebalo da pređe 575 centimetara
Vodostaj Save kod Šapca je u svakodnevnom porastu, ali najverovatnije neće dostići alarmantnih 615 centimetara, kako su glasile prognoze iz Hidrometeorološkog zavoda. U Gradskom štabu civilne zaštite je sve spremno, ali u slučaju da Sava pređe 6 metara situacija bi bila izuzetno teška. Nadležne službe neprekidno nadgledaju teren i spremne su da zaštite građane i materijalna dobra.
- Ukoliko bi Sava prešla 6 metara, morali bi da branimo čitavo područje do ušća Drine. Do porasta vodostaja došlo je zbog većeg protoka vode u hidroelektrani u Zvorniku. Veliki problem pravi i Crna Gora, zbog rada hidroelektrana na Tari. Od Kočinog kanala do Drine bi trebalo postaviti vreće, a za to je potrebno 100.000 vreća ““ rekao je Aleksandar Stojković, načelnik Gradskog štaba civilne zaštite.
Stojković ističe i da su neočišćeni kanali na području Mačvanskog okruga, jednim delom, uticali na stvaranje ovakve situacije.
U opštini Vladimirci pod vodom je 500 hektara, a evakuisano je 11 domaćinstava i sva stoka iz Orlače. U nebranjenom delu pored Save, u selu Mrđenovcu, reka je stigla i do kuća.
- Dvorište mi je puno vode. Kuću smo sagradili 1989. godine i nemam mira, jer Sava izlije svake treće godine. Iskopala sam kanal za odvođenje, ali kad voda krene, ništa je ne zaustavi. Pretprošle godine, ljudi su kroz svoja dvorišta prolazili čamcima ““ kaže Kosara Granić, čija se kuća nalazi u blizini reke.
Milenko Granić, takođe iz Mrđenovca, ogorčeno kaže: ,,Sramota je što i ovde nije postavljen nasip. Prošle godine, Srboljubu Randžiću voda je odnela sve plastenike, i sahranila ga za celu godinu. Mi živimo od povrtarstva. Nama kažu kako ne možemo da se dogovorimo i damo njive na kojima bi se gradio nasip. Sramota, to su laži, jer niko nas nije ni pitao, a ne verujem da ima čoveka u Mrđenovcu koji ne bi dao zemlju da se gradi nasip, jer ova napast od vode će nas uništiti.“
U Koceljevi je poplavljeno 600 hektara zemljišta, a na teritoriji opštine Bogatić oko 3.000 hektara. Načelnik Odeljenja civilne zaštite u Bogatiću, Miroljub Stanić, ističe da je na određenim mestima Drina izašla van korita i po 5 kilometara. Stanić navodi da se situacija prati iz dana u dan i da vanredne mere podrazumevaju prisutnost ekipa na terenu i njihovo reagovanje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa