14. mart 2013.14. mar 2013.
KRUPANj

ZAPOČETO MERENjE OTPADA

U opštini Krupanj započeta je prva faza merenja i određivanja sastava komunalnog otpada, a u okviru projekta IMPACT Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.
Po rečima predstavnika GIZ Snežane Lekić Rašović i predstavnika Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Bojana Batinića, prva faza utvrđivanja sastav komunalnog otpada u Krupnju završena je bez većih problema i u planiranom vremenu, a zahvaljujući dobroj organizaciji opštine Krupanj i marljivom radu radnika komunalnog preduzeća JKP „1.Maj“ Krupanj.
Utvrđivanje morfološkog sastava otpada vršeno je iz tri uzorka i to, iz dve gradske zone (zona blokova stambenih zgrada i zona gde su kuće sa dvorištima i baštom), kao i iz seoskih zona stanovanja. Uzorci su od 300- 500 kg komunalnog otpada.
Otpad je odvajan prema katalogu sortiranja, kako bi se utvrdila količina i zastupljenost svake pojedinačne frakcije, odnosno kako bi se utvrdilo koliki je procenat organskog otpada, papira, metala, plastičnih materijala i dr.
Osim utvrđivanja sastava, vršiće se i određivanje količine otpada i to u periodu od 11-17. marta u svih pet pilot opština- Krupanj, Kuršumlija, Aleksandrovac, Bela Crkva i Svilajnac.
Svakog dana u toku ovog perioda, kamion za sakupljanje otpada napunjen do svog punog kapaciteta će se meriti na kolskoj vagi pre izručivanja na određenoj lokaciji.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa