14. mart 2013.14. mar 2013.
LIHTENŠTAJN

MALA DRŽAVA, MALO GEOGRAFIJE...

Reka Rajna protiče kroz Lihtenštajn ““ po sredini ovog, neobičnog grada-države!
Svuda unaokolo su tako da sam imala utisak da je grad stešnjen u nevelikoj dolini. Kad smo se autobusom popeli na jedan od brežuljaka, zaključila sam da me je utisak prevario ““ i da se Lihtenštajn „snašao“ prostirući se po okolnim brdima i dolinama. Posetiocu na prvi pogled minijaturni grad-država deluje majušno, baš kao neka manja varoš ““ ali, kad sazna da ova poznata kneževina ima čak jedanaest opština, odmah promeni mišljenje.
Pet od jedanaest opština pripadaju Unterl-and (Nižoj zemlji) i nalaze se duž reke Rajne. Drugi deo kneževine pripada Ober-land (Višoj) i nalaze se uglavnom na pitomijim obroncima Alpa.
Najviši vrh ove male kneževine je Grosšpic i visok je 2599. n.m.
Lihtenštajn je dugačak samo dvadeset četiri kilometra. Šesta je najmanja i nezavisna zemlja na svetu.
Glavni grad države Lihtenštajn, zove se Vaduz i ima 5.000 stanovnika. Uzan i dugačak, ima samo jednu glavnu ulicu koja je ujedno predstavlja i kružni put oko cele države.
Vaduz ima i svoju pešačku zonu; u njoj se nalaze dva kafea i jednom poslastičarnica (ispred nje je jedan sto sa pet stolica!). Nedaleko od poslastičarnice je prostor na kojem su izložene sklupture najpoznatijih švajcarskih i nemačkih vajara koji žive u Lihtenštajnu. Najveću impresiju izazivaju sklupture konja koje dominiraju pešačkom erijom.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa