14. mart 2013.14. mar 2013.
ŠKOLA PRIMENjENIH UMETNOSTI

ODUŠEVILI I VOJVOĐANE

Retrospektivnom izložbom radova učenika od 1993. do 2013. godine u Muzeju grada Novog Sada prošlog četvrtka, 7. marta, u okviru obeležavanja 20 godina postojanja pokazan specifičan rad u očuvanju kulturnog i umetničkog nasleđa
Umetnička dela u kamenu, drvetu, keramici, fotografije, kaligrafski radovi, nakit i kostimi, smešteni u galerijski prostor Muzeja grada Novog Sada oduševili su veliki broj posetilaca. Posle obraćanja Vesne Jovičić, direktorke Muzeja, izložbu je otvorila mr Jelena Banjac, viši kustos, istoričar umetnosti.
- Izložba prikazuje galeriju ostvarenja razigranih invencija nesputane mašte mladih stvaralaca ““ od pojedinih eksponata monumentalnog izraza do minuciozno oblikovanih predmeta promišljenih dizajnerskih kreacija. Odlikuju ih imaginativne koncepcije, predano stvralačko istraživanje i dosledno sprovođenje zamisli od idejnih rešenja do konačne realizacije, kao i individualan rad učenika. Izložene replike slika, ikona, kamenoreza i drvoreza svedoče sa koliko veštine učenici vladaju tradicionalnim tehnikama, što je od fundamentalnog značaja u realizaciji inovativnih dizajnerskih rešenja mladih stvralaca koji su svoja nadahnuća materijalizovali u različitim tehnikama umetničkog izraza ““ naglasila je mr Jelena Banjac.
Među 180 radova od 129 sadašnjih i bivši učenika, od kojih nekoliko njih rade danas kao profesori u svojoj školi, našlo se i delo Vladimira Miljkovića. Ovaj učenik četvrte godine obrazovnog profila firmopisac-kaligraf do sada je nagrađivan za svoja kreativna ostvarenja. Novosadskoj publici predstavio se grafikom „Art is not a crime“.
- Grafika je urađena u saradnji sa prof. Mihailom Simovićem. Prikazana je jednostavno moja želja da se umetnost, odnosno, da se umetnik ne sputava u svojim idejama, da ima svoju slobodu jer umetnost ne može drugačiije da funkcioniše. Mislim da je ideja ostvarena i da je ostavila pozitivan utisak na one koji su posmatrali rad. Radovi bivših i sadašnjih učenika sjajno su se ukombinovali. Postavka izložbe i atmosfera doveli su do izražaja sve što se stvaralo za ovih dvadeset godina u školi ““ rekao je Vladimir.
Reprezentativnim izborom radova predstavljenih na izložbi u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada bila je zadovoljna i direktorka škole Nevenka Đokić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa