14. mart 2013.14. mar 2013.
DIVLjE DEPONIJE

OPŠTA NEBRIGA

U okolini Šapca postoji više od stotinu divljih deponija na koje se odlaže sve i svašta. Ekološki, zdravstveni ali i problem kulture stanovnika
Više od stotinu divljih deponija u okolini Šapca prestavljaju već dugo vremena ne samo ekološki problem već je to i pitanje ugrožavanja zdravlja stanovnika u tim sredinama. U ovom kraju godinama je izražen problem odlaganja otpada zbog nedostatka centralne deponije Posebno je to naglašeno u seoskim sredinama gde postoje takozvane nezvanične divlje deponije koje bi, po obećanjima nadležnih, trebale biti rešene otvaranjem centralne deponije u Sremskoj Mitrovici gde će i šabački otpad biti otpreman.
U međuvremenu nicale su nove deponije baš uz puteve, rečne vodotoke ali i predele netaknute prirode. Ni pojedine akcije čišćenja ili uređenja životnih prostora u pojedinim sredinama, koje su obavljane poslednjih godina, nisu značajno doprinele smanjenju prisustva broja đubrišta na mestima koja za to nisu namenjena. Po svemu sudeći kako svet postaje savremeniji ili moderniji, naše bahato ponašanje sve je izraženije. Jer kako drugačije nazvati ružno šarenilo koje se može videti uz rečice ili potočiće, kao i uz skoro sve putne pravce. Mnogima je to najjednostavnije, i verovatno jeftinije, izbaciti kesu ili vreću sa đubretom, tamo gde nema ko da vidi kao da sve to nikada niko neće videti ili kao da nikome nikada sav taj otpad neće smetati. I sve to, naravno, ne može se pravdati nedostatkom službi ili vozila za uklanjanje otpada, iako je i to poseban problem. Ipak je to i pitanje kulture stanovnika koji nedovoljno razmišljaju o svom životnom prostoru.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa