14. mart 2013.14. mar 2013.
JKP “TOPLANA“

MODERNIZACIJA SISTEMA

Za razvoj postrojenja i realizaciju novih projakata u JKP “Toplana“ iz gradskog budžeta u 2013. godini opredeljeno pet miliona dinara
Redovna konferencija za novinare na kojoj se svake sedmice u Gradskoj upravi Šabac javnosti predočavaju planovi rada javnih preduzeća u 2013. godini, prošlog utorka bila je posvećena JKP “Toplana“.
- Sa ponosom možemo da istaknemo činjenicu da građani Šapca godinama u nazad nisu bili uskraćeni za grejanje. Uprkos krizi u nabavci energenata sa kojom su se neki od gradova širom Srbije iz sezone u sezonu suočavali, mi problema sa nabavkom goriva nismo imali, a nisu zabeležene ni neke veće havarije koje bi izazvale neke veće prekide u distribuciji toplotne energije. Potom, sa zadovoljstvom mogu da navedem podatak da smo među tri toplane u Srbiji gde se naplata vrši po utrošku toplotne energije, što će ubuduće biti standard koji će morati da ispune sve toplane u državi. Da bi se ovaj pozitivni trend poslovanja nastavio, iz gradskog budžeta je za investicije u Toplanu opredeljeno pet miliona dinara ““ istakao je zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić, i naveo da je Toplana jedno od javnih preduzeća koje se samo izdržava.
Sa uvodnim izlaganjem zamenika gradonačelnika složio se direktor JKP “Toplana“ Milan Stošić, i ponovo podvukao podatak da ovo preduzeće dugih niz godina posluje bez dužih prekida grejanja i snabdevanja potrošača gasom.
- Tokom 2013. godine, želimo da nastavimo sa modernizacijom sistema, planiramo da povećamo našu energetsku efikasnost, odnosno smanjimo gubitke u proizvodnji i distribuciji toplotne energije. Jedan smo od učesnika KfNj programa (Program rehabilitacije sistema grejanja u Srbiji) gde smo pod povoljnim uslovima konkurisali za kredit koji će nam omogućiti da unapredimo tehničke delove sistema. Konkretno, ove godine ćemo uraditi magistralni vrelovod u dužini od 600 metara, odnosno 1.200 matara cevi velikog preseka. Očekujemo da će projekat biti završen do početka iduće sezone. Ono što bih istakao kada je reč o ovom projektu je da po njegovoj realizaciji mi ne očekujemo neke velike uštede, ali će on znatno doprineti pouzdanosti sistema. Pored ovog posla, u planu nam je i rekonstrukcija dela toplane na Trkalištu. Reč je o ugrađivanju tri kotla koji pomažu povećanju energetske efikasnosti proizvodnje toplotne energije, odnosno ekonomajzeri. Očekivana je ušteda od četiri do šest procenata. Kada je reč o distribuciji gasa, ove godine nam je uplanu da završimo gasovodne objekte na teritoriji severozapadne radne zone ““ naveo je Stošić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa