14. mart 2013.14. mar 2013.
OLUJNO NEVREME, PRAĆENO GRADOM, POGODILO ŠABAC

NEVREME PROŠLO BEZ VEĆIH POSLEDICA

Ni najstariji sugrađani ne pamte gradonosne oblake tokom zime, kakvi su se u nedelju nadvili iznad Šapca i okoline
Nevreme praćeno gradom, koji je u nedelju jakim intenzitetom padao na području Šapca, nije prouzrokovalo veliku štetu u voćnjacima. Stručnjaci šabačke Poljoprivredne stručne savetodavne službe smatraju da se šteta kreće do deset odsto i da to neće uticati na smanjenje prinosa.
- Nekoliko voćara sa teritorije Majura prijavilo nam je oštećenja koje je grad izazvao na malinama i kupinama. Oštećeni su pojedini rodni pupoljci, ali s obzirom na godišnje doba kada je grad pao voćke će imati mogućnost da se oporave, pošto ove biljke imaju „spavajući“ pupoljak koji će razviti rodnu grančicu, nešto manjeg intenziteta. Na svu sreću, ove nevreme, po svemu sudueći, neće u značajnoj meri smanjiti prinose, objašnjava Milorad Jocković iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe.
Kratkotrajno nevreme ovaj put je poštedelo useve, bez obzira što protivgradna zaštita nije delovala. Zvanična sezona dejstvovanja strelaca počinje 15. aprila, ali ni njihova angažovnost nije garant za u potpunosti uspešnu borbu protiv grada. Sručnjaci navode na nevreme nije nanelo veliku štetu biljnim kulturama, upozoravajući pri tom da je jedini adekvatan način zaštite voća i povrća postavljanje protivgradnih mreža.
- Protivgradna služba na teritoriji grada Šapca dejstvuje sa 28 protivgradnih stanica. Nadamo se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova imati dovoljan broj raketa za snabdevanje naših protivgradnih službi ove godine. Ipak, ni te rakete ne mogu stopostotno da zaštite poljoprivredne useve, tako da je prava zaštita, naročito voća i povrća, u postavljanju protivgradnih mreža, navodi Predrag Srdanović, direktor šabačke Direkcije za poljoprivredu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa