21. mart 2013.21. mar 2013.
TRIBINA PNHZ „BRATSTVO SV. KRALjA MILUTINA“ ŠABAC

POŠASTI 21. VEKA

Govoreći prošlog četvrtka, 17. marta, u Velikoj sali KCŠ, o štetnom uticaju genetički modifikovanih organizama i hemijskih supstanci na zdravlje ljudi Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novog Sada, upozorio na opasnost od biološkog istrebljenja sa lica zemlje
U vremenu kompjutera i napredne tehnologije sve jači su glasovi koji upozoravaju na opasnosti velikih razmera po životnu sredinu, zdravlje i biološki opstanak velikog dela čovečanstva. Tako je o codedžsu alimentariusu, genetički modifikovanim organizmima i hemijskim zaprašivanjem iz vazduha, povezanim temama koje jedna drugu nadopunjuju, progovorio Nikola Aleksić, istaknuti borac za očuvanje životne sredine i zdravlja budućih naraštaja u našoj zemlji.
„Zakon o hrani“, poznatiji kao codedž alimentarius, predstavlja pravilnik o hrani Ujedinjenih nacija koje sponzorišu dve UN organizacije ““ NjHO (Svetska zdravstvena organizacija) i FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu).
-Codeks, čijim se pravilima predviđa ubistvo tri milijarde ljudi, nastavak je nacističke filozofije „Eugenike“. Osmišljen početkom šezdesetih godina sve do 1. januara 2010. godine bio je dobrovoljan. Kada je uvučen veliki broj država tog datuma su jednostrano proglasili obaveznost primene odrednica Codedža alimentarius u svakoj zemlji potpisnici. Na jedan kriminalan način u Međunarodnom sudu pravde obezbedili su jedno pravilo koje nije imalo uporište u međunarodnom pravu a to je da ako su dve zemlje u međusobnom sporu oko trgovine hranom, uvoza ““ izvoza, automatski spor dobija ona država koja je potpisnica Codedža alimentariusa bez obzira na pravne argumente. To je praktično bio razlog što su ga skoro sve države na svetu prihvatile ““ rekao je Nikola Aleksić.
Kao skup pravila za regulaciju poljoprivrede i potpunu kontrolu hrane od semena do konačnog proizvoda ima za moto zaštitu zdravlja potrošača i obezbeđenje dobre prakse u trgovini hranom.
-Od prvobitnog nastojanja pokazao je pravo lice i ono što jeste, a to je pravilnik o ugrožavanju zdravlja potrošača. Ovu ocenu potvrđuje vraćanje na listu dozvoljenih herbicida, najotrovnijih hemijskih supstanci pronađenih tokom ljudske civilizacije. Zatim upotrebu veštačkog goveđeg hormona rasta u tovu stoke, antibiotika u zaštiti krava muzara, genetički modifikovanih organizama u poljoprivrednoj proizvodnji, najotrovnijih aditiva u proizvodnji hrane i zračenju hrane gama zracima. Oni su ove odredbe sakrili između 4.000 drugih različitih odrednica.
Gotovo svi prirodni lekovi i tradicionalna medicina zabranjeni su i obeleženi kao opasni. Dozvoljeni će biti samo farmaceutski proizvodi. Više nije potrebno obeležvati životinje koje su genetski modifikovane što je do sada bilo obavezno. GMO i proizvodi od njih tako ne moraju da nose oznaku na etikati kao takvi. Po rečima Nikole Aleksića čak ni beli luk, koji se u medicini smatra lekom zbog svog hemijskog sastava koji blagotvorno utiče na organizam, više se neće smeti gajiti u ličnoj proizvodnji. U SAD, Novom Zelandu i Francuskoj taj zakon je već na snazi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa