21. mart 2013.21. mar 2013.
MALOLETNIČKA DELINKVENCIJA

ODGOVORNI I RODITELjI I DRUŠTVO

Poslednjih nekoliko godina krivična dela koja izvršavaju maloletnici u padu. Najviše imovinskih delikata. Velika odgovornost na roditeljima
Ono što je posebno značajno da u poslednjih nekoliko godina nije bilo ubistava, težih slučajeva razbojništva i drugih dela koja bi i po svojoj prirodi i po zaprećenoj kazni, predstavljala teška krivična dela, izvršenih od strane maloletnika. Maloletničke delinkvencije je uvek bilo, i biće je, ali je najvažnije da ona ostane u prihvatljivim okvirima, navodi Slobodan Velisavljević, sudija Višeg suda u Šapcu.
Na području Policijske uprave u Šapcu u 2012. godini 89 maloletnih lica izvršilo je ukupno 103 krivična dela, što je za 22 manje nego u 2011. godini. Među njima je bilo 7 mlađih maloletnika, između 14 i 16 godina. Ostalih 82 napunilo je 16 godina. Najviše su vršili krivična dela protiv imovine, i to teške krađe, provaljivanja u stanove i prodavnice. Maloletnici su i nekoliko puta neovlašćeno koristila tuđa vozila, uništili i oštetili tuđu stvar, naneli teške telesne povrede, a zabeleženo je i jedno silovanje.
-Za maloletnike je nadležno Više javno tužilaštvo, bez obzira na predviđenu sankciju i težinu krivičnog dela. Deca mlađa od 14 godina krivično i prekršajno nisu odgovorna. Kada se piše krivična prijava protiv maloletnog lica šalje se dopis Centru za socijalni rad. Oni vrše uvid u porodičnu situaciju . U slučaju da maloletnika roditelji prisiljavaju da vrši krivično delo pokreće se postupak lišenja roditeljskog prava, objašnjava Snežana Mijailović inspektor na poslovima prevencije i suzbijanja maloletničke delikvencije PU Šabac.
Viši sud u Šapcu tokom 2011. godine protiv maloletnih lica vodio je 132 postupka, a u 2012. godini 82. Od toga su izrečene 63 mere pojačanog nadzora, 19 sudskih ukora, 14 posebnih obaveza i 6 mera upućivanja u vaspitno popravni dom.
-Mera posebnih obaveza podrazumeva uključivanje u humanitarni rad ili u poslove socijalnog ili ekološkog sadržaja, i pokazala se kao dosta dobra. Kod pojačanog nadzora maloletnik je u obavezi da se jednom do dva puta mesečno javlja u Centar za socijalni rad, i van toga on ne oseća neku obavezu. Međutim, kada su u pitanju posebne obaveze nametnuta su mu zaduženja i shvata da ih vrši jer je pogrešio, i na taj način se konkretno utiče na jačanje njegove odgovornosti, kaže Velisavljević,
Kako Mijailovićeva navodi, maloletna lica, kao i deca mlađa od 14 godina, saslušavaju se u prisustvu roditelja, a ukoliko oni nisu dostupni, u prisustvu psihologa Centra za socijalni rad. Na taj način omogućuje mu se poštovanje osnovnih prava.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa