21. mart 2013.21. mar 2013.
SEĆANjA

OTRGNUTI OD ZABORAVA

Posle 71. godine od streljanja kraj šume Šicare, u ataru sela Klenka, narodnog heroja Vere Blagojević i još 1. 300 nevinih žrtava iz Šapca od fašističkog okupatora, polaganjem venaca i cveća na obnovljeni, do skora zapušteni Spomenik, i komemorativnim skupom, oživljena tradicija sećanja i odavanja pošte mučenicima iz šabačkih logora
U sunčano, ali prohladno pre podne, u nedelju, na obodu šume Šicare, u ataru sela Klenka, kraj obnovljenog spomenika streljanim Šapčanima od fašističkog okupatora u prvim ratnim godinama, stotinak stanovnika ovog sela, Šapca i Rume odalo je poštu nevino stradalim žrtvama, polaganjem venaca i cveća i prigodnim memorijalnim programom.
O obnavljanju spomen obeležja, koji su, sada već davne, 1969. godine, na mestu jedne od sedam raka gde su nemački okupatori, u zoru, krišom, straljali Šapčane dovedene kamionima iz Logora na Savi, opštinski odbori SUBNOR Šapca i Rume podigli su spomenik žrtvama fašističkog terora, u znak zahvalnosti, poštovanja i ““ nezaborava. Tako su planirali i svoju želju u delo sporovodili više od dve decenije. Svakog 17. marta, na dan kada je, među ostalima, streljana Vera Blagojević, narodni heroj iz Šapca, u vreme smrti omladinka i Skojevka, ovde su dolazili omladinci, izviđači, predstavnici SUBNOR i mnogi drugi građani Šapca, Klenka i Rume, da polože vence i cveće i odaju poštu.
Doslakom „novog vremena“, sve se zaboravilo, postalo nepotrebno. Spomenik je zapušten i ruiniran. O tome je „Glas Podrinja“ pisao pre tri godine u tekstu „Šicara skriva stid“, a pre nekoliko nedalja objavio je još jedan tekst slične sadržine. U međuvremenu, spomen-obeležje na obodu Šicare je obnovljeno i renovirano, put do njega posut šljunkom, i sve je pripremljeno za dostojno obeležavanje ovogodišnjeg 17. marta i 71. godišnjice od straljanja Vere Blagojević. Najzaslužniji za obnovu spomenika i organizaciju komemorativne svečanosti, sa prijateljima i partijskim drugovima iz Mesne organizacije SPS, Radoslav Vitomirović, poljoprivredni proizvođač iz Klenka, prvi je govorio na na skupu u nedelju i, pored ostalog, rekao:
„Na ovom stratištu i kilometar niz šumu duž seoskog puta Klenak-Grabovci, krajem 1941. i početkom 1942. godine, u više navrata u sedam otkrivenih masovnih grobnica streljano je 1.213 Šapčana, mahom civila. Među prvima grupa đaka. Na današnji dan pre 71. godinu, streljana je narodni heroj Vera Blagojević. Zato smo danas došli da odamo počast i Veri i svim drugim žrtvama zločina hitlerovske soldateske i da ne zaboravimo da su ubijeni samo zato što su Srbi, Jevreji i Romi, što - kao potomci slobodarskog naroda - nisu trpeli fašističku okupaciju pod kojom je stenjala Evropa“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa