21. mart 2013.21. mar 2013.
FELjTON: ZAVIČAJNE SKICE (4)

GLASNIK VERE I PROSVETE

Časopis ,,Glas Crkve“, namenjen crkvenom i prosvetnom životu Eparhije šabačke, izašao je u javnost septembra meseca 1923. godine. Predstavljamo prvi i drugi broj časopisa koji čine deo Zbirke novina Biblioteke šabačke
Uredništvo i redakcioni odbor lista, koji je izlazio svakog prvog u mesecu, činili su: Lazar Belovuković- sudija Duhovnog suda, Ljubinko S. Jeremić- predsednik Duhovnog suda, arhimandrit Mihail- starešina manastira Bogovađe, protojerej Bogoljub N. Milošević, sveštenici Č. M. Šljivić, D. Đ. Tufegdžić i Lj. N. Kostić. Časopis je nastao predlogom i uz blagoslov tadašnjeg episkopa šabačkog gospodina Mihaila, bez ikakvih finansijskih sredstava, sem čitalačke pretplate. Motiv nastanka časopisa, istaknut je u poglavlju Naša prva reč:,,Sveštenstvo mnogih krajeva uzelo je na se dužnost da živo i intenzivno posluži Hristu putem usmene reči, putem časnog primera pa naposletku i putem štampane reči. Beograd, Sarajevo, Skoplje, Karlovci, Niš, Čačak, Kragujevac i dr. brinu se da i sveštenstvu i pastvi isprave verska ubeđenja i utisnu im veliku ljubav za celoga, ne delimičnoga, Hrista... Pa zar mi, Šapčani, da izostanemo iza njih? Ta mi se gordimo da živimo u najkulturnijem delu Otadžbine, pa kakvi smo onda predstavnici toga kraja? I posle, nalazimo da je baš nasušna potreba da jedan kulturniji kraj ima svoj versko- prosvetni list, jer se bojati da kultura i verska atrofija ne idu u pravoj srazmeri!
Eto iz tih motiva, i, misleći na svoje satrudnike- sveštenike i na svoju duhovnu decu u eparhiji, Nj. Pr. Episkop Šabački Gospodin Mihail je i predložio eparhijskoj konferenciji... da ova eparhija pokrene svoj list za sveštenstvo i narod, što je konferencija jednodušno i prihvatila“.
Ko poriče Hristova čuda
Prvi broj časopisa, donosi i tekst sveštenika D. Đ. Tufegdžića o Hristovim čudima. Ističući da je veliki rizik govoriti o ovoj temi, jer postoji mogućnost ,,da u najmanju ruku budete oglašeni ili zatucanim ili ograničenim“, Tufegdžić se bavi pitanjem koje je i danas, u pojedinim krugovima, intrigantno.
,,Šta je u stvari čudo? Nešto što se zbiva van određenih prirodnih zakona. Nešto što se naukom ne može objasniti ni protumačiti, već priznati kao nadprirodnost.
Ali čuda koja se događaju u oblasti religije, nisu još sebi izvojevala popularan stav kod učenih i ovi demantuju njihovu mogućnost.
Mi pak mislimo da je čudo moguće demantovati samo u tom slučaju ako se demantuje i biće Božje. U protivnom ne. Jer ako Bog postoji, ko njegovoj svemoći može određivati na koji način da se ona manifestuje? I zašto Bog ne bi izabrao i taj metod da kod malovernih sinova svojih pojača misao i veru njihovu?“
Sveštenik Tufegdžić ističe:,,Samo ateisti mogu odricati mogućnost čuda koja su se dešavala kroz Hrista, kroz svece, pa se i danas dešavaju kroz pravedne ljude, crkvene molitve i čudotvorne ikone. ...
Hteli smo ovim člankom da umirimo i umerimo duhove koji sve lako shvataju i objašnjavaju, koji su vredni da sve negiraju počevši od vere, militve, čuda pa i samoga Boga. Otuda je i objektivni profesor dr Plate, iako Heklov naslednik na zoološkoj katedri u Jeni rekao ovo o veri i prirodnim naukama: ,Prirodna nauka beznadno stoji pred poslednjim pitanjima. Ona ne objašljava od kuda istorija vodi svoje poreklo, kako je postao prvi pokret... Svaka sila je nešto tajanstveno, neka ljualitas occulta. Duboki smisao sadrži stara reč, da se u narodu mora sačuvati religija. Nereligiozan narod posle kraćeg ili dužeg vremena neminovno ide svom unutrašnjem truležu; moralno vaspitanje nije dovoljno“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa