21. mart 2013.21. mar 2013.
KINA

BIO JEDNOM JEDAN CAR...

Na proputovanju kroz Kinu upravo smo sleteli u grad Šijan, jednu od karika u lancu karavanskog Puta svile.To je sve po čemu je bio značajan do 1974. godine, kada su spomenici kineske istorije pali u senku pred novim otkrićem - “Car i 6.000 vojnika od terakote“
Već sledećeg dana saslušali smo priču koja podseća na bajku...
U davna vremena(206-te godine p.n.e.), u Kini je živeo car Ši Huang Di iz moćne dinastije Ćin. Bio je izuzetno dobar prema svojim podanicima; siromašne je pomagao, bolesne lečio a junaštvo bogato nagrađivao. Narod mu je uzvratio ljubavlju. Kao i svi carevi imao je vojsku koja se sastojala od šest hiljada vojnika i isto toliko konja. Spremni i odvažni, danonoćno su čuvali cara, carstvo, narod, i mir.
Vreme je prolazilo, godinice se nizale i car je doživeo duboku starost i znao da se bližio čas kad treba krenuti u Večni san. Jednog dana, naredio je da mu pronađu i dovedu najbolje majstore iz svog kraljevstva. Po dotadašnjem drevnom običaju, kada bi vladar preminuo sa njim bi bila sahranjena i - njegova vojska! No, car iz dinastije Ćin, bio je neobičan, imao je meko srce. Odlučio je da napravi presedan. Počivaće sam! Naredio je da mu iz celog kraljevstva dovedu najbolje majstore, slikare i klesare. Kada su to učinili, primio ih je u tajnosti i izrazio im svoju želju da od crvene gline - terakote, izvajaju šest hiljada konjanika i konja u prirodnoj veličini a po uzoru na postojeće. Umesto svoje žive, odane i hrabre vojske, sa njim će biti sahranjena ova, koju budu napravili. U radu je učestvovalo čak - 700 hiljada ljudi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa