21. mart 2013.21. mar 2013.
IZMEĐU REDOVA

SRPSKO PROLEĆE

Za one koji broje dane i godine verovatno je to važno, stiglo proleće. I kalendarski a i po vremenskim prilikama. Ako je od zime i dosta je. Doduše nije bila neka naročita, al“™ ni mi nismo za neku bolju zimu koju sebi mogu da priušte samo oni razvijeniji.
U pojedinim arapskim zemljama proleće traje već nekoliko godina. Ne daj Bože da se ta klima proširi.
A što se tiče ovog srpskog proleća, poznavaoci tih prilika ne najavljuju nove izbore ali predviđaju izvesne političke padavine. Dakle, ne očekuje se opšta promena vlasti ali postoji mogućnost da mestimično i u pojedinim sredinama dođe do turbulencija.
Čekajući proleće i Šabac se našao na političkoj klackalici. Bilo je, bome, povuci potegni. A ko je pretegao, vreme će pokazati.
Baš je čudan ovaj naš narod, nikako neće da razume ove naše političare, da se malo udubi u njihove ideje, prohteve, volju, pa i sve ostalo što krasi te odabrane ljude. A oni su se za to još davno opredelili, možda čak i u doba one čuvene “šuvarice“, kada su se đaci usmeravali, a ovi se, eto baš, usmerili na politiku. Kako je vreme odmicalo oni su postajali samousmereni, odnosno profesionalni političari te mnogima od njih u rubrici zanimanje piše “političar“. I šta sada, da neko od njih zglajzne, to jest, da nije tu više gde jeste, gde je onda pristao. Dakle, mora biti to što jeste, po svaku cenu, pa se zato i grčevito bori. A to traje, traje, traje... I treba razumeti.
Eto, nadrljali oni što su muzli krave. One što muzu državu još niko ne dira. Znaju i oni koja je sisa sigurnija.
Ekonomisti, privrednici, bankari i još kojeko, što naši što strani, opet se okupili na Kopaoniku, i u zimskoj idili većali o koječemu. Činili su to prošle pa i ranijih godina, al“™ slaba vajda, stanje se ne menja. Iduće godine treba ih smestiti u neku od napuštenih hala onih propalih fabrika, pa nek“™ sede koliko hoće i divane dokle hoće. Možda će tada shvatiti šta je to radnička idila.
Neki dan jedna beogradska televizija zapodela raspravu o tome kako pojedini delovi Dedinja nemaju kanalizaciju. A što li smo mi mislili da tamo na toj dedovini taj cevovod i ne treba. Tamo žive samo fini ljudi a oni to ne rade.
U evropskom parlamentu jedan visoki funkcioner predložio da se o ulasku Srbije u Evropsku uniju raspravlja tek trihiljadite godine. Pa ako tako i bude, verovatno će i tada u našoj Skupštini, sedeti opet ovi isti.
Da, ako tako bude, koliko li će tek onda Krkobabić i Mićunović, imati i godina i radnog političkog staža.
Na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO, Srbi predlažu i narodne običaje vezane za krsnu slavu. Kako naš standard ubrzano pada, po svemu sudeći, ubuduće će se o običajima više gledati na internetu a manje slaviti. Moderno. Evropski.
Srpskim navijačima preporučeno da ne idu u Zagreb na fudbalsku utakmicu sa Hrvatskom. Bolje je da pljuju i lupaju svoje televizore i ukućane, nego protivničke navijače. Po evropski!

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa