21. mart 2013.21. mar 2013.
NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

ŽIVOT JE DAR, ČUVAJMO GA

U utorak, u Zavodu za javno zdravlje, u saradnji sa Domom zdravlja i Opštom bolnicm , na konferenciji za novinare, obeležen je novi datum u zdravstvenom kalendaru. Od ove godine, kao nacionalni dan borbe protiv raka dojke, simbolično je izabran 20. mart, a u cilju podizanja svesti i edukacije o značaju prevencije.
Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Svake godine oboli približno 4.000, a oko 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.
- Ovo je problem o kome treba pričati više i glasnije. Poslednjih decenija, u stalnom je porastu smrtnost od ove bolesti kod nas. Udeo u smrtnim ishodima je oko 18% u strukturi karcinoma uopšte, a od 1970. godine do danas, pet puta je povećana smrtnost od ovog oblika maligniteta. Činjenica da je moguće prevenirati invaliditet i smrtni ishod je cilj obeležavanja ovog datuma, istakla je prim. dr Milijana Popović, direktor Zavoda za javno zdravlje.
Uzrok ovog malignog oboljenja, od koga najčešće oboljevaju žene između 45 i 64 godine, nije poznat. Povećan rizik da se razbole imaju žene sa genetskom predispozicijom, one koje su rano dobile prvu menstruaciju (pre 12-te godine) ili su se kasno porodile (posle 30-te). U faktore rizika spadaju nedojenje i nerađanje, kasna menopauza i nezdrav način života koji podrazumeva nepravilnu ishranu, gojaznost, alkohol, pušenje i fizičku neaktivnost.
- U Mačvanskom Okrugu je u toku 2011. godine obolelo 135, dok je 48 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću. Svaka četvrta žena koja ima maligni tumor, obolela je upravo od raka dojke. U Šapcu je tokom iste godine dijagnostikovano 64 slučaja ovog oblika tumora, što praktično znači da se nedeljno jedna do dve žene suoči sa ovom dijagnozom. Zemlje koje imaju organizovane skrining programe, uspele su da smanje smrtnost za 40%. Ono što nas ohrabruje jeste činjenica da je skrining u Srbiji krenuo, ne na nivou zemlje, nego u onim opštinama gde kapaciteti zdravstvenih službi to dozvoljavaju, da imamo dovoljno radiologa i mamografa kako bismo ušli u tu priču. Poražavajuće je da je rak dojke bolest koja je izlečiva, a da se kod nas od nje umire zbog toga što nemamo dovoljno svesti i znanja da se odazovemo ili dobrovoljno javimo na preventivne preglede, rekla je dr Olivera Stojanović, specijalista socijalne medicine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa