28. mart 2013.28. mar 2013.
MAJA VOLK

MEDICINSKI JERETIK

O medijima, umetnosti, novim ostvarenjima, iskušenju bolesti i načinu na koji je prevazišla kancer, postavši odgovorna za svoje zdravstveno stanje
Žena koja često šokira javnost svojim dinamičnim načinom života, rođena je u Beogradu, gde je završila dva fakulteta, a kasnije odbranila i dva doktorata. Maja Volk, godinama radi kao televizijski i radio- voditelj i predaje filmski i TV- scenario na FDU u Beogradu. Kako sama kaže, ustaje i leže sa suncem, piše literaturu za decu i odrasle, objavljuje naučne radove iz oblasti teatrologije, romane, scenarije za televizijske i radio drame, filmove i predaje na četiri fakulteta. Ansambl ,,Beogradski fadisti“ nastao je njenom inicijativom i jedan je od retkih, van portugalskog govornog područja, koji izvodi neke od najpoznatijih fado kompozicija. Majka troje dece koja je, prebrodivši iskušenja kancera, suštinski izmenila način života i ishrane. Nakon svega, kaže da je sada trajno zdrava osoba, koja se ne plaši za svoje zdravlje jer je preuzela odgovornost za njega.
-Prve nagrade, prikupili Ste radio dramama. Danas se bavite i TV voditeljstvom. Kada pravite poređenje radio i televizijskog programa, šta Vam se čini bližim i dominantnijim?
-Radio je za mene uvek bio svetinja i daleko čistiji i ,,umetničkiji“ medij, gde je bitna umetnost reči, zvuka i muzike. Na žalost, danas dominiraju vesti i muzika i zaboravili smo na radijske komedije, serijale subotom uveče koji su ulazili u domove bez televizora i bili radijski sitkom programi mnogo pre ovoga što imamo danas. Na radiju nije bitno da li imate mini suknju i veštačke trepavice, na radiju je mnogo bitnije šta imate da kažete i kako to kažete.
-Jedna Ste od deset žena scenarista u srpskoj kinematografiji. Kako, trenutno, vidite srpski film?
-Mislim da je izašao iz krize. Mladi reditelji su sve bolji, duhovitiji. Posle dugog vremena sam prilično zadovoljna onim što vidim na srpskom velikom ekranu.
-Predstavljate osnivača i člana orkestra ,,Beogradski fadisti“, kao jednog od retkih u Srbiji koji izvodi portugalski fado. Sem muzičkog pravca, šta je fado za Vas?
-Ima sada još nekoliko orkestara, manjih uglavnom, recimo trio sa jednim pevačem. Koncepcija ,,Beogradskih fadista“ je jedinstvena, jer mi spajamo pokret, sa predivnom balerinom Natašom Bogdanović, zvuk tri gitare, kontrabasa, kahona, kongi i najmanje tri pevača. Smenjuju se stilovi fada, od tradicionalnog do modernog, od tenora, alta, do soprana, uz moju poeziju. To je muzički teatar, izvor neverovatnog zadovoljstva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa