28. mart 2013.28. mar 2013.
OTVOREN PARK NAUKE

JEDINSTVENO MESTO U SRBIJI

Prošlog utorka u dvorištu Centra za stručno usavršavanje u Šapcu otvoren Park nauke. Svečanu vrpcu presekli gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i prof. dr Mirjana Popović Božić
Novi metodi učenja i promišljanja u prirodnim naukama dostupni su od prošlog utorka svim našim sugrađanima od sedam do 107 godina, jer kako idejni tvorci tvrde, sadržaji ovog jedinstvenog naučnog parka u Srbiji su takvi da obuhvataju “naučne poslastice za sve uzraste: počev od najmlađih u vrtićima koji mogu da upoznaju planetu Zemlju, merenje vremena i vremenskih prilika, dok će se stariji podsetiti meridijana, refleksije zvuka, kristalnih struktura, replikacije DNK“.
-Pre nekoliko godina grad Šabac je prepoznao ideju profesorki Mirjane Božić Popović i Tatjane Marković Topalović, i pomogao izgradnju instalacije pod nazivom “Ding“. Globus je postavljen u Veliki park, a kasnije preseljen u dvorište Centra za stručno usavršavanje. Od tada naš Centar podržava ideju stavarnja trodimenzionalnog udžbenika koji omogućava izlazak iz učionice, aktivno učenje kao i razvoj podsticajnih prostora za učenje prirodnih nauka. Prošle godine je postavljena edukativna fontana, dok danas imamo kompletno osmišljen i lepo dizajniran Park nauke ““ istakao je direktor Regionalnog centra za stručno usavršavanje u Šapcu mr Goran Stojićević i napomenuo da su sredstava za izradu postavljenih instalacija obezbeđena od strane Grada, Švajcarske agencije za saradnju i razvoj, Mreže regionalnih centara i Centra za promociju nauke.
U parku je postavljeno 12 instalacija koje će služiti zainteresovanima da na na praktičnom modelu DNK-a lanca, meteorološkoj stanici, brahistohroni, Njutnovom klatnu, molekulu soli, solarnom panelu ili paraboličnim zvučnim ogledalima, bolje razumeju neke od prirodnih pojava i zakona. Instalacije su smeštene u ulicama, sokacima i bulevarima nazvanim po naučnicima iz oblasti fizike, hemije, geografije i biologije: Čarlsu Darvinu, Isaku Njutnu, Milutinu Milankoviću, Dimitriju Ivanoviću Mendeljejevu, Jovanu Cvijiću.
Mreža regionalnih centara Srbije imala je značajnu ulogu u realizaciji ovog projekta. Na svečanom otvaranju, u njeno ime govorio je Dobrivoj Martonoš predsednik Upravnog odbora Mreže regionalnih centara u Srbiji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa