11. april 2013.11. apr 2013.
STARE TEHNIKE SLIKARSTVA

U NEMIRU BOJA

U galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva, prošlog utorka, otvorena je četvrta samostalna izložba slika Branke Prokić, defektologa.
- Slikarstvom se bavim još od srednje škole (rodom sam iz Sremske Mitrovice), a kada sam došla u Šabac, počela sam aktivnije da slikam i izlažem svoje radove. To je nekako spontano krenulo, pre dvadesetak godina. Kada je raspisan konkurs za izložbu minijature, odnela sam tri slike koje sam uradila i sve su bile nagrađene. Bio je to dobar podsticaj, izjavila je autorka.
Ova umetnica, čije su omiljene tehnike akvarel i enkaustika, učestvovala je u brojnim kolektivnim izložbama u Jugoslaviji, Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je mnogih nagrada, pohvala i priznanja, član ULSŠ-a i učesnica likovnih kolonija u Šapcu, Lazarevcu, Somboru, Smederevu...
Postavku „U nemiru boja“, otvorili su Radomir Petrović, direktor Arhiva i Sonja Petrović, istoričar umetnosti.
- Brankini radovi oživljavaju sećanja na predele, njen potez beleži tok reke uokvirene rastinjem, beskraj neba, lepotu mrtve prirode... Ona ne opisuje, već definisanim elementima upisuje svetlosnu i koloritnu sadržinu. Zanimljivo je da se spoj toplog i hladnog, svetlog i tamnog dešava suptilno. Njen senzibilitet je iznijansiran elegancijom svetlosti. Ona se kreće ka slici, ulazi u nju i sastavni je deo koloritnog tkiva. Kako je već u zrelom stvaralačkom dobu, verujemo da će još dugo nastaviti da stvara i eksperimentiše, kreativno i nadahnuto, rekla je Petrovićeva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa