11. april 2013.11. apr 2013.
SABRANA PAMET NA JEDNOM MESTU

IZMEĐU TEKSTA I STVARNOSTI

U holu Biblioteke šabačke, prošle srede, predstavljen najnoviji broj časopisa Književnost - „Iz teksta ispali, kroz stvarnost propali“
Rečenica „Čovek se nikada ne može naćutati pameti koliko se može napričati gluposti i ludosti“, prilično je pedantna, ali, u ovom slučaju, upravo je obrnuto. Na promociji časopisa Književnost u Biblioteci šabačkoj, bio je mali sabor vrsnih srpskih intelektualaca kao što su: Ljubica Arsić, Jovica Trkulja, Aleksandar Jerkov, Jovan Janjić, Đorđe Sibinović, Vladislava Vojinović i Nikola Tanasić.
- Ovaj broj časopisa, koji se slučajno zove „Iz teksta ispali, kroz stvarnost propali“, večeras bih nazvao „Biti kod svoje kuće“. Zapravo, to je jedno isto. Čitava ideja i jeste da se u mimohodu, između nedostatka pravog mesta u tekstu i traženju izgubljenog doma u stvarnosti, vratimo svojoj kući. Danas je duhovnost obezvređena u svakom pogledu. Ovaj projekat je okupio ljude entuzijaste, koji nisu socijalno ugroženi, a koji su svoj talenat dokazali, ljude iz polja znanja i osećanja, nauke i umetnosti, rekao je Sibinović, urednik ovog broja i dodao - „Nas nema ni u tekstu, ni u stvarnosti jer, tekstovi koji obrađuju naš život, daleko su od njega samog, a naš život se negde rasuo i izgubio. Pokušaj ovog broja je da sudari tekstualni kontekst i naš svet“.
Časopis Književnost je najstariji beogradski časopis, koji je već sedam decenija prisutan u kulturnom životu. Izašao je 1. januara 1946. godine, a prvi saradnici su bili Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Desanka Maksimović i druga poželjna imena srpske kulture. Od samog početka, ovaj časopis je „najvažnije glasilo u tadašnjoj Jugoslaviji, koje je uticalo na književne tokove“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa