11. april 2013.11. apr 2013.
ČETRDESET DVE GODINE OD PRVOG SVETSKOG KONGRESA ROMA

ROMI - ZABORAVLjENA DECA INDIJE

U ponedeljak, 8.og aprila, obeležen je Svetski dan Roma. Toga dana, pre četrdeset i dve godine, 1971. u Londonu je, na inicijativu Slobodana Lale Berberskog, Roma poreklom iz Zrenjanina, održan Prvi kongres Roma iz celoga sveta.
Iz tadašnje SFRJ kongresu je prisustvovalo više delegata, od kojih je iz Srbije danas u životu dr Rajko Đurić, doskorašnji pomoćnik glavnog urednika TANjUG-a i poslanik republičkog parlamenta.
Glavna pitanja koja su na Kongresu rešavana su: pravno i političko delovanje i postojanje, pitanje jezika, kulture i sticanje statusa u Ujedinjenim nacijama, što je i ostvareno. Takođe su ustanovljeni i nacionalni simboli, himna i zastava. Za himnu je odabrana pesma „Đelem, đelem“ (Otišao sam, otišao sam) a zastava je pravougaona u dve boje, plava u gornjem i zelena u donjem delu sa točkom u sredini koji je simbol hinduizma i označava sreću, životni put.
Jer, Romi su narod koji poreklo vode iz severne Indije, a u dokumentima se pominje da na prostorima današnje Srbije žive od 12. veka. Značajnije naseljavanje počelo je sa dolaskom Turaka, u 15. veku.
Romi su znali da poreklo vode iz Indije, pre nego što su evropski lingvisti 19. veka to naučno dokazali i verifikovali. Novootkriveni dokumenti kao što je jedan zapis iz 1422. godine, pronađen među arhivskim dokumentima u italijanskom Forliju, potvrđuju da su Romi znali da je Indija zemlja iz koje potiču, tj. da su bili svesni svoga istorijskog i kulturnog porekla. Nije beznačajno pomenuti još jedan podatak: Miguel de Servantes (1547-1616) koji je, kako smatraju pojedini istraživači, bio romskog porekla, poredio je Preciozu iz svoje novele „Cigančica“ sa indijskom rekom Gang:
„Zato bićeš slavna/kao zlatonosni Taho,/ kao Precioza cenjena/ više nego moćni Gang“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa