21. januar 2010.21. jan 2010.
PLIVANjE ZA KRST ČASNI

POBEDNIK JOVANOVIĆ

Već tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, održano je sedmi put na reci Savi kod Šapca. Nakon svečane Litije koja je krenula od Hrama Svetog apostola Petra i Pavla pa sve do reke Save, ovom tradicionalnom događaju prisustvovalo je 3.000 gledalaca.
Brojne Šapčane pozdravili su viđeni gosti, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.
- Veliko je zadovoljstvo videti ovoliki broj građana Šapca i ovoliko učesnika. Hvala svima koji drže do tradicije, ali i Šapčanima na velikom odzivu na dan kada se Gospod javio - istakao je, osveštavši vodu i blagoslovivši takmičare, vladika šabački Lavrentije.
Na stazi dugoj 33 metra koja predstavlja sećanje na Hristove godine života na zemlji, nastupilo je 54 takmičara i šesnaestogodišnja Tijana Kalačanin iz Paraćina. Najbrži je bio Saša Jovanović vaterpolista iz Šapca koji je četvrti put plivao za Bogojavljenski krst.
- Jako sam srećan, mada sebe lično ne smatram pobednikom. Za mene su svi koji su ušli u vodu pobedili. Učestvovalo je dosta takmičara i konkurencija je bila velika. Atmosfera je bila odlična čak i pored velike hladnoće. Nadam se da će sledeće godine biti još bolje i da će još veći broj učesnika plivati za krst, rekao je Saša.
Među takmičarima bile su i gošće iz Makedonije i Hrvatske. Najmlađi učesnik je bio četrnaestogodišnji Nikola Sibinčić.
- Lepo je biti učesnik ovako masovnih manifestacija. Nadam se da ću isplivati i opravdati veličinu Bogojavljenja, tiho je govorio Nikola.
- Istrajavam i zarad davanja primera mlađima. Nekada su govrili da smo, ili ludi, ili verujemo u Boga. Ludi nismo, ali u Svevišnjeg verujem svim bićem i biće tako dokle je i nas i Bogojavljenja, blistao je popularni Mihailo Gligorić - Gliša.
Mlada Tijana Kalačanin plivala je veoma dobro i pobrala velike simpatije publike.
Pobedniku plivanja, pripao je pehar, dar glavnog pokrovitelja prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića, osvećeni krst i ikone dar šabačke Crkve, Škole za umetničke zanate i slikarke Tanje Ristić, zlatnik, dar MZ „Donji Šor“ i pehar, zlatare „Šarčević“.
Nakon završetka manifestacije, u prostorijama šabačke Crkve, organizovan je svečani ručak i dodela priznanja takmičarima.
S.K.-M.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa