11. april 2013.11. apr 2013.
SEĆANjA NA STARI ŠABAC

FRIZER PAĆE

Vreme kao da leti sve brže, u gradu se sve menja, od ljudi do ulica. Nema više one stare Karađođeve ulice sa bioskopom ,,Pariz“, patuljastim bagremovima i radnjom šabačkog frizera Paćeta. Gledajući od centra grada, na levoj strani Karađorđeve ulice pedesetih godina 20. veka nalazio se niz od desetak lepih spratnih zgrada, iza kojih su se nastavljale prizemne kuće sa zanatskim radnjama. U prvoj od tih prizemljuša nalazila se berbersko frizerska radnja Pavla Petrovića (1914- 1967.), u Šapcu poznatijeg kao Paće. Stanovao je u dvorištu do radnje, bolje reći noćivao, jer Paće je u bio uvek u nekom veselom društvu Šapčana. Svima je bio poznat kao dobar frizer a roditelji su deci govorili: „Danas idemo na šišanje kod čika Paćeta“ i znalo se da malo dete neće plakati. Paće je znao da pleni pažnju dece ali i odraslih. Pričljiv kao i svi frizeri vreme u njegovoj skromnoj frizernici brzo je prolazilo. Pod je bio namazan olajom, na zidovima radnje stajale su slike poznatih fudbalskih igrača tog vremena a posebno FK „Mačva“. Bilo je fotografija filmskih i pozorišnih glumaca, isečaka iz novina, kao na nekoj izložbi. Bio je to Paćetov pogled u svet mašte, umetnosti i sporta.
Majstor Paće bio je uvek izbrijan, frizura na talasiće, lepo obučen i veoma uljudan prema svojim mušterijama. Neki put je ta njegova finoća stvarala utisak kao da je sišao sa filmskog platna i bola oči onima koji ga nisu dobro poznavali. Pedesetih godina i ja sam se kao dete šišao kod njega i sada gledam njegove fotografije, slušam snimke izjava njegovih prijatelja o njemu i stvaram što verniju sliku njegove ličnosti. Paće je bio niskog rasta. Moglo bi se reći fizički ne razvijen, piskavog glasa sa nekom specifičnom govornom dikcijom. U svim sredinama gde se kretao uvek je bilo dosta šale ali na njegov račun. On je sve to prihvatao ali je znao i da se naljuti i po mesec dana ne progovori sa nekom osobom. A onda od jednom progovori kao da ništa nije bilo. Kruto se držao svojih principa ali je bio krajnje tolerantan prema svojim idolima fudbalerima Voji Rogiću, Savi Stefanoviću, Pendi Stankoviću i pozorišnom glumcu Aci Ognjenoviću koji mu je davao sporedne uloge u pozorišnim predstavama Šabačkog pozorišta. Paćetova radnja i stan nalazili su se do kuće u kojoj je živeo Mika Pinter koji ga je noću posmatrao kako radi vežba, ne bi li fizički ojačao. Jedno vreme Paće je u stanu pokušao da živi sa nekom Sremicom, ali se brzo razišao jer je bio specifičan i ,,u svakoj čorbi mirođija“. Na Mačvinim utakmicama je bio pomoćni sudija, sa igračima je svuda putovao, igrao je fudbal za frizere, bio sekudant u bok klubu, glumio u pozorištu. U veselom društvu često je recitovao ,,Ludu“ od Petefija. To su mi govorili mnogi moji sagovornici koji su ga poznavali.
Interesovalo me je šta je Paćeta toliko vezivalo za tu pesmu ? Na internetu sam otkucao ““ Luda od Petefija i evo šta sam dobio: ,,Šandor Petefi, vodeći pesnik mađarskog romantizma. Kršteno ime mu je Aleksandar Petrović, rođen u braku od oca Srbina i majke Slovakinje. Učesnik je revolucije 1848. godine, gine u borbi 1849. u dvadeset šestoj godini života. Petefi lirski pesnik, epski pesnik, romansijer, i dramski pisac“.
Ne znam da li je Paće znao ko je Petefi ali je u stihovima pesme verovatno doživljavao sebe i svoj život. Zato pročitajte stihove koje je Paće često recitovao. Svi su ga prihvatali, ali čini mi se i previše šalili na njegov račun a on je izgleda toga bio svestan! Bio je svestan da mu je došao kraj dok je ležao u bolnici. Moj sagovornik nekadašnji poznati fudbaler Mačve, danas penzionisani prof. prim. specijalista dečje preventivne stomatologije Miroslav Milutinović ““ Šonda, opisao mi je Paćetov kraj životne predstave. Šonda ga je posetio u bolnici, žalio se da ga boli zub a imao je karcinom kostiju. Mačvini igrači su mu bili kupili tranzistor i često ga posećivali. Senica peva, reče tiho Paće...Otišao je tiho sa životne scene. Šabac je imao jednog Paćeta koji je recitovao ,,Ludu“ i zabavljao svoje drugove, živeći za svoj grad Šabac.
Dragutin Dragan Petrović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa