11. april 2013.11. apr 2013.
KINA

NEOBIČNI RIBOLOVCI

Prošlo je već nekoliko sati vožnje. Brda se proređuju, zamenjuje ih ravnica. Lađa lagano pristaje mestu gde je reka najuža.
Strmim stepenicama penjemo se uz obalu. U luci je bilo dosta čamaca na kojima su čučali pelikani. Palo nam je u oči da je svaki bio privezan dugačkom pantljikom za jednu nogu, a još neobičnije je što je i vrat svakog pelikana bio blago vezan istom vrpcom. Objašnjenje je došlo brzo“¦Kada se ptica zagnjuri, i svoju veliku kesu pod vodom napuni ribom, pomoću kanapa vlasnik ga povuče sebi, dok mu vezan vrat onemogućava da svoj plen proguta, čovek, otvorivši kljun ptice, bukvalno istrese ribu u korpu. Istog čas nosi je na pijac.
Čeka nas autobus, u Kvelin se vraćamo drugim putem prolazeći pored njiva slatkog krompira, ricinusa i beskrajno zelenih pirinčanih polja“¦ U grad stižemo sa njegove južne strane da bismo obišli park Pet zvezda. U njemu smo prvi put videli veštinu gajenja patuljastog drveća. Bon ““ sai, drevni istočnjački običaj čija je kolevka baš u Kini. Zahtevajući poznatu strpljenje i istrajnost prisutan je gotovo u svakoj kući. U parku koji smo posetili bilo je na desetine primeraka. Posuda je bila plitka i odgovarala podmetaču ispod saksije, u tako malo zemlje odgajen je minijaturni hrast star oko pedeset godina i imao sva obeležja odraslog drveta. Do njega, u još manjoj posudi bila je jedva desetak santimetara visoka ““ trešnja. Sa divljenjem smo posmatrali njene plameno-crvene plodove veličine čiodine glave. Tu je minijaturna šuma četinara sa stenom i malim jezerom, pa tamno-zeleni bor“¦Kako nastaje bon-sai, pitali smo se. Specijalnim, izuzetno tankim žicama, mlade i nežne stabljike iz prirode stavljali bi u vrlo malo zemlje, odsecali vrh, i bočne grančice žicama usmeravali i pravili mu krošnju željenog oblika.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa