11. april 2013.11. apr 2013.
ADVOKAT PREDRAG SAVIĆ

IZ GREŠKE U GREŠKU

Kako su Srbi postali rekorderi po broju predmeta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu
U srpskim sudovima nije bilo lustracije, a na posao su sada vraćene baš sve sudije! Reforma je propala, a o nezavisnim i samostalnim sudovima samo se priča! Sudovi su kadrovski i tehnički osiromašeni ....
Srbi su narod koji generalno voli da se parniči i pravdu isteruje pred sudovima i svim drugim institucijma, što najbolje pokazuje da je Srbija u odnosu na broj stanovnika prva po broju predmeta pred Evropskim sudom u Strazburu .
Među 150.000 nerešenih predmeta iz cele Evrope pred Evropskim sudom čak 10.000 je stigiglo iz Srbije. Taj broj bi bio i duplo veći da nije ustavnih žalbi koje neophodno prvo podneti Ustavom Srbije, da bi ostvarila mogućnost podnošenja predstavke (narodski rečeno tužbe protiv države) u Strazbur.
REFERMA ““ PUSTA ŽELjA
Koji su razlozi za ovaj neslavni rekord?
Srpsko pravosuđe je decenijama bilo zavisno od jednopartijske vlasti i na sve druge načine uništavano, tako da mnogi građani Srbije u Evropskom sudu vide poslednju i jedinu slamku spasa! Pred srpskim sudovima koji su i dalje umnogome zavisni od izvršne i zakonodvne vlasti gotovo sve moguće videti, od korupcije do neznanja! Kako koja vlada dođe na vlast, prvo što želi i preduzima je da postavi svoje ljude na čelo srpski sudova. To se i sada potvrdilo prilikom smene Nate Mesarević, predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva. Ta smena je izvedena trapavo i na štetu samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti. I mada je evidentno da bivša predsednica Vrhovnog suda nije ništa bitno i uspešno uradila u svom mandatu, evidentno je da ona ne snosi odgvornost što je Koštuničin režim usvojio nakaradne ustavne i zakonske norme kojima se reguliše izbor sudske vlasti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa