11. april 2013.11. apr 2013.
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLjAVANjE

NOVI PROGRAMI POMOĆI ZA NEZAPOSLENE

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 30. marta program mera aktivne politike zapošljavanja za 2013. godinu. Tim povodom u prostorijama Filijale Šabac održana je konferencija za štampu, na kojoj se pored predstavljanja ovih mera osvrnulo i na rad u prošloj godini
Na kraju 2012. godine na području Filijale registrovano je 17.905 nezaposlenih lica, najveći broj na teritoriji opštine Šabac, 11.734. U poređenju sa 2011. godinom nezaposlenost je povećana za 1,35 odsto.
Najviše lica bez posla ima završen treći stepen stručne spreme, njih 3.557, a zatim slede nekvalifikovana lica, njih 3.521.
Tokom 2012. registrovano je 9.868 novoprijavljenih nezaposlenih, dok je za 5.007 lica prestala evidencija. Sa evidencije se uz direktno posredovanje Filijale zaposlilo 1.257 lica.
Direktor Filijale Šabac, Branko Filipović, naveo je da je za ovu godinu izdvojeno 3,4 milijarde dinara za rad Nacionalne službe za zapošljavanje, na nivou cele Republike. Istakao je da će teže zapošljiva lica imati prednost kod uključivanja u pojedine mere.
-Prioriteti su mladi, socijalno ugroženo stanovništvo, kao i oni koji su ostali bez posla u periodu tranzicije pa ne mogu godinama da se snađu na tržištu rada. Trudićemo se da pomognemo onima koji su bez posla duže od godinu dana, nezaposlenima bez kvalifikacijama i niskokvalifikovanim, starijim od 50 godina, ženama, ruralnom stanovništvu, osobama sa invaliditetom, Romima, izbeglicama i raseljenim licima, kao i povratnicima po sporazumu o readmisiji. Aktivnim merama pokušaćemo da podstičemo njihov ravnomeran položaj na tržištu rada.
Predstavljene aktivne mere zapošljavanja su: Program stručna praksa, Program sticanja praktičnih znanja, Obuke za tržište rada i na zahtev poslodavca, Subvencije za stvaranje novih radnih mesta i Javni radovi.
Planirano je da se na nivou cele Republike angažuje 9.850 lica kroz Programe dodatnog obrazovanja i obuka.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa