11. april 2013.11. apr 2013.
29. ZIMSKI SUSRETI UČITELjA SRBIJE

DRUŠTVO UČITELjA ŠAPCA SJAJAN ORGANIZATOR

Pomoćnik ministra izneo strategiju razvoja prosvete u Srbiji. Oko 400 učitelja na 12 radionica upoznalo nove trendove u radu
U subotu 6. aprila Šabac je bio domaćin 29. zimskim susretima učitelja Srbije, koji su se održali u 21 gradu u našoj zemlji. Plenarni deo održan je u Šabačkom pozorištu, a posle kraćeg pozdravnog govora reč je dobio pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević, zadužen za predškolsko, osnovno i obrazovanje odraslih, koji je oko 400 učitelja pozdravio u ime ministra dr Žarka Obradovića.
- Došao sam u Šabac posle četiri godine i drago mi je da budem u Vašem prelepom gradu, i što na jednom mestu mogu da vidim i razgovaram sa velikim brojem učitelja koji su osnov i temelj prosvete u Srbiji. Sa Savezom učitelja Srbije Ministarstvo ima odličnu saradnju, a sigurno da ona može da bude podignuta na još viši nivo i to nam predstoji u narednom periodu.
Zatim je gospodin Antonijević govorio o tome da se radi na primenama krovnog zakona, zatim zakona o osnovnoj školi, srednjoj školi, obrazovanju odraslih kao i o zakonu o udžbenicima i nastavnim sredstvima.
Stari zakoni u svim ovim važnim oblastima donet je 1992. a malo je izmenjen 2002. i sada se stvorila potreba da se izmene i prilagode sadašnjim potrebama. Ceo paket zakona biće upućen u Skupštinu Srbije tokom aprila, kako bi poslanici mogli da ga razmatraju u maju. Ako bude usvojen zakon bi počeo da se primenjuje od septembra 2013. i početka nove školske godine.
Pomoćnik ministra govorio je još i o većoj potrebi pomoći deci sa posebnim potrebama koji pohađaju redovne škole. Da bi inkluzija zaživela u što većoj meri moraće još više i bolje da sarađuju osnovne sa školama koje imaju veliko dugogodišnje iskustvo u radu sa takvom decom.
Vreme je iznedrilo potrebu da se predmetni nastavnici više uključuju u rad u nižim razredima kako bi se đaci u što većoj meri pripremili za prelazak iz 4. u 5. razred što ponekad kod pojedinih učenika zna da bude burno i bolno.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa