21. januar 2010.21. jan 2010.
NOVE KNjIGE

ZAPISANO S PREDUMIŠLjAJEM

“S puta kroz život“, Dragan Ivanović, izdavač Snežana Ivanović, Šabac 2009.
Šesta knjiga novinara i publiciste Dragana Ivanovića, koga su čitaoci “Glasa Podrinja“ prepoznavali i po inicijalu DIV, pod neobičnim naslovom “S puta kroz život“, svetlost dana ugledala je na kraju 2009. godine. U izdanju autorove ćerke Snežane ukoričena su 53 teksta iz pet šabačkih listova, izbor od 1962. godine. Na 240 strana, kao dokumentovano svedočanstvo, knjiga čuva život u Šapcu u (ne)časno vreme i Šapčane koji su i mrtvi platili ceh moćnima. Pečat na svojevrsne zapise s predumišljajem stavlja stotinak objavljenih fotografija, među kojima je tridesetak portreta.
Čak 33 naslova sabrana u knjizi izdvojena su iz “Glasa Podrinja“, novine u kojoj je Ivanović do 1998. radio kao novinar i urednik, a najstariji je u septembru 1976. godine posvetio “Zorkinoj“ koloniji.
Šesnaest tekstova je izdvojio iz lista “Narodna stvarnost“, a najstariji “Brisanje prošlosti“ nosi datum 29. novembar 2005. godine, i nadnaslov “kako je DOS u Šapcu shvatio istoriju“. Zapis govori o promeni naziva ulica, u kojoj su izbrisana imena Luke Stevića, nosioca 19 odlikovanja iz balkanskih i dva svetska rata, i Lepe Srnić, žene koja je za slobodu dala četiri sina. Ivanović je u istom nedeljniku, godinu dana kasnije, objavio i naslov “Usmrćena drugi put“, posvećen narodnom heroju Veri Blagojević koja je posle svirepog mučenja streljana na Šicari 1942. godine, dva meseca pre svog 22. rođendana, a rodni Šabac joj zbog komunističke ideje za koju je život dala izbrisao gotovo svaki trag. O “stranačkoj ostrašćenosti koja razum muti“, autor je svedočio i napisima o četiri brata Srnića, Draganu, Momčilu, Mihailu i Dušanu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa