18. april 2013.18. apr 2013.
ALEKSANDAR GATALICA U KCŠ

SMRT JEDNE EPOHE

„Na istom jeziku se jauče, na istom jeziku se umire i na istoku i na zapadu“
Mnogo je vozova tih dana kretalo i ka frontu odvozilo vesele regrute koji su mahali zastavicama kroz otvorene prozore kupea... Da je svaki od njih za sobom vukao crvenu vunicu, rujni tragovi premrežili bi Stari kontinent“, započinje svoj roman „Veliki rat“ Aleksandar Gatalica, dobitnik NIN-ove nagrade za 2012. godinu. Tako su prošlog utorka, 9. aprila, Šapčani imali priliku da se upoznaju samo sa delićem romana koji ima sedamdeset osam junaka i junakinja, običnih ljudi u vihoru Prvog svetskog rata.
-Brojnim slikama, scenama, situacijama, koje su tako ustrojene da su lančano sudbinski povezane i vrlo precizno motivaciono upredene jedan manji broj junaka prelazi iz ratne godine u ratnu godinu motivaciono ulančavajući te pojedinačne priče. Vi čitate jednu dosta dugu hroniku u kojoj junaci prelaze granice što ih čine vremena i situacije. Dolaze u iskušenja o kojima ni maštali nisu i preživljavaju onakve tragične izazove za koje su ranije u bivšim uređenijim građanskim životima mislili da nikada neće u takva iskušenja doći. Zbog toga je Gatalica napisao roman o dezintegraciji, ili još patetičnije kazano o smrti jedne velike epohe ““ rekao je Mileta Aćimović Ivkov, književni kritičar.
U jednom delu romana junaci kažu da više nikad i ništa neće biti isto dok nad celim delom lebdi nada u neko bolje sutra. Autor je prikazao različite strane zahvaćene vihorom sveopšteg uništenja prstom uperivši na jednog neprijatelja - rat. Prvi svetki rat koji je u jednom danu uništio građansko društvo na vrhuncu i sva njegova velika umetnička dela.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa