18. april 2013.18. apr 2013.
NOVA KNjIGA DRAGANA MIĆIĆA

TANJUG JAVLjA

U susret sedme decenije od osnivanja nadaleko poznate Novinske agencije Tanjug, njen bivši zamenik direktora, inače, Šapčanin Dragan Mićić, objavio je ovih dana knjigu „Tanjug javlja“, naslovljenu po prepoznatljivom sloganu ove Agencije
Lep dar Tanjugu za njegovih sedam decenija. Knjiga je zbijena sećanjima Dragoslava Mićića, jednog od vodećih ljudi ove Novinske agencije, učesnika i svedoka uzburkanih zbivanja potkraj prošlog milenijuma. To je i za Tanjug bio jedan od najtežih perioda od postanka. Vođena je i dobijena bitka protiv medijske blokade, rambujevskih i kosovskih previranja i otimanja, NATO agresije i petooktobarskog bunta - ističe recenzent knjige Goran Matić, bivši savezni ministar za informisanje SRJ i predsednik Upravnog odbora Tanjuga.
U sažetom istorijatu o Tanjugu, Mićić podseća da je Telegrafska agencija nove Jugoslavije osnovana 5. novembra 1943, sa zadatkom da iz okupirane zemlje obaveštava domaću i inostranu javnost, pogotovo saveznike u ratu, o antifašističkoj borbi narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.
Šezdesetih godina prošloga veka, Tanjug je svrstavan među deset vodećih svetskih novinskih agencija, sa dopisničkom mrežom od 48 novinara, u isto toliko metropola sveta. Tanjugovci su, između ostalog, pre svih svojih kolega na planeti, javili o upadima stranih trupa na Kubu 1961. godine i Čehoslovačku 1968, o oslobođenju Vijetnama 1975, o padu Čaušeskua u Rumuniji 1989, o bombardovanju Kineske ambasade u Beogradu 1999. (...)
Krajem 80-tih godina minulog veka, u Tanjugu je radilo 1.200 novinara, prevodilaca, fotoreportera i ostalih radnika u pratećim službama. Nakon postjugoslovenskih dešavanja, Agencija upošljava 300 zaposlenih.
Došavši u takvu novinsku kuću, na funkciju zamenika direktora, Mićića ubrzo posećuje njegov školski drugar i novinar sa najdužim radnim stažom u „Glasu Podrinja“, Dragan Filipović, koji će najpre zabeležiti: „Dragan Mićić je prvi Šapčanin koji obavlja i koji je obavljao najvažnije poslove u saveznim informativnim glasilima“, s obzirom na to da je bio samostalni stručni savetnik u Saveznom ministarstvu za informisanje SRJ, šef Dopisničke redakcije Prvog programa Radio Beograda, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda Programa 202...
„Dva meseca po ustoličenju, - Mićić podrobno zapisuje u svojoj najnovijoj knjizi, - biva jedan od organizatora protesta sedme sile u Beogradu, pod nazivom „Vratite nam kolege“, povodom otmice Tanjugovih novinara na putu Priština ““ Magure, sredinom oktobra 1998. godine.“ Nakon peticije, uručene Američkoj ambasadi i upućenih apela profesionalnim organizacijama u zemlji i svetu, oteti novina su četrdesetak dana potom oslobođeni, a Mićić lično odlazi njima u susret, u Prištinu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa