18. april 2013.18. apr 2013.
UZ NOVO IZDANjE

MUDROST DAVANjA

Nedavno je izašla iz štampe, sedma po redu knjiga, Šapčanina Ivana Savatića, pod nazivom ,,Znanje je Znanje dati“
Sećanje je čovekova osobina data od Boga. Zavisno od stanja uma, sećamo se svega što smo u životu preživeli, a naročito vremena kada smo bili mladi i tek počinjali da živimo. Lepo je kada čovek doživi veliku starost i kad je zadovoljan onim što je u životu uradio i stekao- kaže Ivan.
Tako danas razmišlja i otima život od zaborava, autor knjige, poznat među sugrađanima kao inspektor Iva Savatić. Pripovedajući o životu, kroz svoju najnoviju knjigu, Znanje je Znanje dati, ističe da se uvek držao one, narodne: ,,Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“.
Nikada se ne zna
O Savatićevoj knjizi, Mile Radovanović zapisuje: ,,Knjiga pleni iskrenošću i željom da prenese znanje. A njegovo znanje je sticano decenijama, od prvih koraka u mitrovačkoj gimnaziji, pa do današnjih dana. To je čitav mozaik znanja; tu su znanja učenika, vojnika, studenta, atletičara, inspektora, profesora... Sva ta znanja kao da potvrđuju tvrdnju Tolstoja, Znanje je oruđe a ne cilj.
Autor je koncipirao knjigu kroz pet različitih sadržajnih celina, koje čitaocu donose iskrenu i, nadasve toplu, životnu priču. Ona započinje i traje tamo, gde i svaka druga, a jedina razlika je na koji način prihvatamo nepredvidivosti koje život servira i koliko smo sposobni da se dajemo drugima. Smatrajući da život nije uvek lak i da se neki snovi ostvare, a neki ne, Iva kao najvažnije, ističe njegovu sadržajnost.
- Dešavalo se vrlo često da mi se ne ostvare želje, a želeo sam da ostanem u selu i budem seljak. Kasnije, kada sam pošao u grad na dalje školovanje da budem mašinac, a onda i uspešan sportista, da proputujem svetom, ili da budem student medicine i postanem lekar, životni put mi je odredila viša sila koja me je odvela na sasvim druge staze. Dok smo bili deca, otac odluči da od četiri sina, dva pošalje u grad na dalje školovanje, da bi imovinu delio na dva dela, a ne na četiri, da ne bismo bili siromasi. Računao je da dva srednja sina pošalje u grad, a pošto sam ja bio treći, od rođenja sam određen za dalje školovanje. Zato sam od malena morao da pazim kako se ponašam, kako izgovaram reči, ali i da znam obavljati sve seljačke poslove. Radili smo kao crnci, a nedeljom, zna se, išlo se u crkvu. Uvek je govorio da moram znati sve seljačke poslove, jer se nikada ne zna, kada će šta zatrebati. Govorio je da su i kraljevi morali naučiti neki zanat, jer šta će, ako budu zbačeni sa prestola. Kasnije sam shvatio da je, zaista, bio u pravu. Danas je, čini mi se, drugačije- ističe Iva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa